Któż z nas nie uwielbia słodyczy i czekolady? Szczególnie te przysmaki wykonane w domu cieszą najbardziej. Jak zrobić blok czekoladowy samodzielnie? Oto składniki i przepis na różne bloki czekoladowe.
27 składników
- czekolada z żurawiną i pistacjami
- 2 x 200g kostki gorzkiej czekolady
- 100g kostki gorzkiej czekolady, roztopionej, schłodzonej
- 2 łyżki drobno posiekanej suszonej żurawiny
- 1 1/2 łyżki drobno posiekanych ziaren pistacji
- 1 1/2 łyżki prażonych płatków kokosowych
- Ciasteczka Czekoladowe i Krem Czekoladowy
- 2 x 23g saszetki mini ciasteczka Oreo
- 2 x 200g bloku mlecznej czekolady
- 90g białej czekolady, roztopionej, schłodzonej
- Czekolada z mango, imbirem i sezamem
- 2 x 180g bloku białej czekolady
- 90g białej czekolady, roztopionej, schłodzonej
- 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
- 50g suszonego mango, pokrojonego w grube plastry
- 20 g nieskrystalizowanego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
- Czekolada z kawałkami owoców i orzechów
- 2 x 200g kostka gorzkiej czekolady
- 100g kostki gorzkiej czekolady, roztopionej, schłodzonej
- 4 suszone morele, posiekane
- 2 suszone figi, posiekane
- 1 łyżka sułtanek
- 8 orzechów pekan
- 12 orzechów laskowych bez skórki, posiekanych
- 10 pestek migdałów
- Czekoladowy Chrupiący Precel z Masłem Orzechowym
- 2 x 200g bloku mlecznej czekolady
- Dodatkowe 100g posiekanego bloku mlecznej czekolady
- 1 1/2 łyżki gładkiego masła orzechowego
- 12 precli, posiekanych
- 2 łyżki bąbelków ryżowych
- 1 łyżka śruty kakaowej
Lista składników już jest ale jak zrobić blok czekoladowy dokładnie? Oto kilka kroków które ci w tym pomoże.
Krok 1
Przygotuj świąteczną czekoladę z żurawiną i pistacjami: Umieść bloki gorzkiej czekolady płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop rozpuszczoną ciemną czekoladą. Na wierzch daj żurawinę, pistacje i kokos. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 2
Zrób ciasteczka z czekoladą i kremem czekoladowym: Zmiażdż 1 paczkę ciasteczek. Bloki mlecznej czekolady układaj płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop rozpuszczoną białą czekoladą. Na wierzchu pokrusz ciasteczka. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 3
Przygotuj czekoladę z mango, imbirem i sezamem: Umieść bloki białej czekolady płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop białą czekoladą. Na wierzch posyp sezamem, mango i imbirem. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 4
Przygotuj Chunky Fruit and Nut Chocolate: Umieść bloki gorzkiej czekolady płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop rozpuszczoną ciemną czekoladą. Na wierzch ułóż morele, figi, sułtanki i orzechy. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 5
Przygotuj chrupiącą czekoladę z masłem orzechowym i preclem: Umieść bloki mlecznej czekolady płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż dodatkową mleczną czekoladę i masło orzechowe do miski przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej. Kuchenka mikrofalową nastaw na maxa przez 1 minutę, mieszając w połowie lub aż się rozpuści i będzie gładka masa. Odłóż na bok, by się delikatnie schłodziło. Rozłóż na blokach czekolady. Udekoruj precelkami, bąbelkami ryżowymi i kawałkami kakao. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 6
Jeśli bloki czekolady są na prezent zawiń je w papier i zabezpiecz wstążką. Gotowe! Smacznego!