Fleksitarianizm to dieta, w której spożycie mięsa jest bardzo mocno ograniczone. W diecie takiej pojawia się bardzo dużo owoców i warzyw, które dominują w menu, jednak produkty mięsne nie są z niego całkowicie wykluczane.
Dlaczego coraz więcej osób decyduje się na takie rozwiązanie? Większość ze względów zdrowotnych. Wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie nie wpływa zbyt dobrze na ludzki organizm, jednak nie każdy jest w stanie przejść na dietę wegetariańską. Fleksitarianizm jest zatem dobrą alternatywą, pozwalającą cieszyć się wszystkimi smakami, a jednocześnie dbać o zdrowie.
Czy warto przejść na taką dietę? Pamiętajmy, że nadmiar czerwonego mięsa w diecie sprzyja rozwojowi wielu chorób, w tym chorobom serca oraz rakowi jelita grubego. Owoce i warzywa są z kolei bardzo dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, a przede wszystkim błonnika – substancji, dzięki której nasz przewód pokarmowy może sprawniej funkcjonować. Badania potwierdzają też, że zdrowa dieta bazująca głównie na warzywach i owocach pozwala dłużej cieszyć się nie tylko dobrą formą, ale i sprawnie pracującym mózgiem. Jeśli zatem chcemy ograniczyć ryzyko demencji, powinniśmy zwiększyć ilość owoców i warzyw w swoim menu. Warto też pamiętać, że fleksitarianizm to rozwiązanie pozwalające ograniczać cierpienie zwierząt oraz szkodliwy wpływ hodowli przemysłowych na klimat. To również szansa na to, by poznać nowe roślinne przepisy na dania, które swym smakiem zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach.