Dowiedz się, dlaczego kochasz lub nienawidzisz kolendry!

To, jakie jedzenie lubisz, zależy od smaku i przyjemności jaką ci daje – ale nie w przypadku popularnego zioła, a mianowicie kolendry. To jest genetycznie ustalone, czy lubisz kolendrę, czy też nie.

Kolendra naprawdę pochłonęła wiele kuchni. Zarówno kuchnie w Tajlandii, Meksyku, Bliskim Wschodzie i Indiach. Jednak czy zauważyłeś, że ludzie rzadko dbają o to, jak smakuje kolendra? Albo lubisz smak kolendry, albo wręcz nie możesz go znieść.

Fakt ten został zbadany na Uniwersytecie w Toronto. Tam dowiedzieli się, że twoje pochodzenie genetyczne określa, czy podoba ci się smak kolendry, czy nie.

Grupą, która najbardziej nienawidzi kolendry byli ci, którzy mogli prześledzić swoje geny z powrotem do Azji Wschodniej. 14 procent pochodziło z Afryki, a siedem procent z Azji Południowo-Wschodniej. Ostatnia grupa opisuje smak kolendry jako smak mydła, gleby, owadów i pleśni.

Grupa badanych, którym najbardziej podobał się smak kolendry, była korzeniem Bliskiego Wschodu. Ameryka Łacińska wyróżniała się szczególnie, ponieważ kolendra jest podstawowym elementem kuchni latynoamerykańskiej. Opisują kolendrę jako świeżą z posmakiem cytrusów.

Jak przejść od nienawiści kolendry do kochania jej?
Jeśli spróbujesz czegoś, czego nie lubisz, automatycznie umieszczasz to w kategorii „rzeczy, których należy unikać”. Jest to automatyczny proces w mózgu.

Po umieszczeniu czegoś w tej kategorii często trudno jest zmienić zdanie. Dlatego musisz ćwiczyć mózg, aby ignorować własne podejście do kolendry i po prostu próbować jeść kolendrę w wielu różnych kontekstach. Następnie możesz stopniowo nauczyć się ją lubić. Jednak dla niektórych z nas będzie to trudniejsze niż dla innych.