Wraz z nadejściem sezonu grillowego warto zaskoczyć znajomych i rodzinę nowymi, fajnymi przepisami. Jednym z moich ulubionych dań z grilla jest bakłażan midowo-pikantny. Do tego przepisu potrzebować będziemy:
- Bakłażany – ilość zależnie od zapotrzebowania. Polecam bakłażany dojrzałe, ale jeszcze lekko twarde
- miód – najlepiej sprawdzi się gryczany, ale każdy dowolny miód naturalny również jest odpowiedni
- chilli – najlepiej świeże, ale suszone czy pod postacią przyprawy będzie dobrym zamiennikiem
- sól
- pieprz
- oliwę z oliwek
- opcjonalnie szczyptę cynamonu
Bakłażana dokładnie myjemy i koimy wzdłuż warzywa ok. 3mm paski. Następnie posypujemy go obficie solą i czekamy ok. 20min. po tym czasie sól wyciągnie z bakłażana wilgoć wraz z goryczą. Do miski z oliwą z oliwek dodajemy miód, ok. 1 łyżkę na każde 200ml oliwy. Bardzo drobno siekamy chilli (ilość zależy od stopnia pikantności jaki chcemy uzyskać, osobiście stosuję jedną papryczkę na każdą łyżkę miodu), dodajemy do miski wraz z solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy cynamon (pół łyżeczki do herbaty na każde 200mm oliwy). Polecam zastosować tę przyprawę, gdyż dodaje ona bardzo ciekawy posmak. Do gotowej marynaty wrzucamy plastry bakłażana, wsadzamy do lodówki na minimum 6 godzin, ale optymalnie jest, gdy warzywo będzie się marynować 24 godziny.
Bakłażany grillujemy do momentu aż otrzymamy mocno podpieczoną zewnętrzną warstwę.
Przepis jest bardzo prosty, wykonanie takiej przekąski zajmuje kilka minut, a świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do innych dań z grilla.