Region Śródziemnomorski to jedno z najbardziej urokliwych miejsc na świecie. Słoneczne wybrzeża, błękitne morze i magiczna atmosfera przyciągają turystów z całego świata. Jednak to nie tylko piękne krajobrazy są wartością tego regionu. Śródziemnomorska kuchnia jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych świata. W tym artykule przedstawimy przepisy na tradycyjne potrawy z tego regionu, które z pewnością przypadną do gustu każdemu miłośnikowi dobrej kuchni.
-
Przepis na włoską pizzę
Pierwszą potrawą, która kojarzy się ze Śródziemnomorskim regionem jest oczywiście włoska pizza. Aby przygotować tradycyjną włoską pizzę potrzebujemy ciasta, sosu pomidorowego, sera mozzarella oraz ulubionych dodatków takich jak szynka, pieczarki czy oliwki. Ciasto przygotowujemy z mąki, drożdży, oliwy z oliwek, soli i wody. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt i nakładamy sos pomidorowy, ser mozzarella oraz wybrane składniki. Pieczemy w wysokiej temperaturze i podajemy na gorąco. -
Przepis na grecką sałatkę horiatiki
Grecka sałatka horiatiki to jedno z najbardziej znanych dań kuchni śródziemnomorskiej. Do jej przygotowania potrzebujemy świeżych pomidorów, ogórka, papryki, czerwonej cebuli, oliwek kalamata, sera feta, oliwy z oliwek, soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Warzywa kroimy w kostkę, cebulę w cienkie plastry, a ser feta w kostkę. Wszystko mieszamy razem, dodajemy oliwki, przyprawy i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy jako przystawkę lub dodatek do obiadu. -
Przepis na hiszpańską paellę
Hiszpańska paella to danie, które kojarzy się nam z turystycznymi wyjazdami do Hiszpanii. Do przygotowania paelli potrzebujemy ryżu, oliwy z oliwek, cebuli, czosnku, papryki, pomidorów, kurczaka, krewetek, małży, groszku, szafranu, soli i pieprzu. Najpierw podsmażamy na oliwie z oliwek cebulę, czosnek, paprykę i pomidory. Następnie dodajemy ryż i dusimy go, aż stanie się lekko przezroczysty. Dodajemy resztę składników i dusimy, aż ryż będzie gotowy. Paellę podajemy na gorąco. -
Przepis na tureckie danie – kebab
Tureckie danie, jakim jest kebab, stało się popularne na całym świecie. Do przygotowania kebabu potrzebujemy mielonego mięsa, przypraw (czosnek, papryka, cebula, sól, pieprz, itp.), oliwy z oliwek, jogurtu, tortilli oraz warzyw (pomidorów, ogórków, sałaty). Mięso mieszamy z przyprawami i formujemy długie kawałki, które obtaczamy na patyku. Następnie grillujemy kebaby na rozgrzanym grillu, aż staną się złote i chrupiące. Podajemy na tortilli, dodajemy warzywa i jogurt – pyszne! -
Przepis na francuską zupę cebulową
Francuska zupa cebulowa to klasyczna potrawa, która jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Do jej przygotowania potrzebujemy cebuli, bulionu (warzywnego lub mięsnego), bagietki, sera żółtego, masła, mąki, soli, pieprzu, białego wina i liścia laurowego. Cebulę kroimy w plasterki i dusimy na maśle, aż będzie miękka i lekko złota. Następnie dodajemy mąkę, podgrzewamy i wlewamy wino. Po kilku minutach dodajemy bulion, liść laurowy i przyprawy. Całość dusimy przez kilka godzin, aż smaki się połączą. Zupę cebulową podajemy z grzankami i posypaną startym serem. -
Przepis na marokańską tajinę
Marokańska tajina to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni śródziemnomorskiej. Do przygotowania tajiny potrzebujemy mięsa (np. jagnięcina lub kurczak), warzyw (np. marchew, ziemniaki, dynia), suszonych owoców (np. moreli, śliwek), oliwy z oliwek, przypraw (np. kumin, gałka muszkatołowa, cynamon), soli i pieprzu. Najpierw podsmażamy mięso na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy resztę składników, przyprawy i dusimy wszystko razem na małym ogniu. Tajinę podajemy na gorąco, najlepiej z kuskusem. -
Przepis na grecki deser – baklawę
Na koniec naszego kulinarnej podróży przez Śródziemnomorski region proponujemy przepis na słodki deser – grecką baklawę. Aby przygotować baklawę potrzebujemy filo (cienkie płaty ciasta), orzechów włoskich lub migdałów, masła, cukru, miodu, soku z cytryny, cynamonu i goździków. Platy filo smarujemy roztopionym masłem, a następnie układamy jeden na drugim na blaszce. Między każdym plackiem dodajemy posiekane orzechy i cukier. Po upieczeniu kroimy baklawę na romby, a jeszcze ciepłą polewamy syropem z miodu, cytryny i przypraw. Baklavę podajemy na zimno.
Podsumowując, kuchnia śródziemnomorska oferuje wiele smacznych i zdrowych potraw. Od włoskiej pizzy po marokańską tajinę, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki śródziemnomorskim przepisom można podróżować kulinarne i odkryć nowe smaki. Nie tylko turystyka, ale i kuchnia tego regionu jest niezwykle bogata i różnorodna. Przepisy na tradycyjne potrawy z Regionu Śródziemnomorskiego to doskonały pomysł na urozmaicenie menu i ciekawą przygodę smakową. Spróbuj sam!