Nie zawsze możemy poświęcić dużo czasu na przygotowanie obiadu, jednak zawsze chcemy by główny posiłek dnia był smaczny i pożywny.
Oto kilka pomysłów na szybki obiad :
1. Makaron z pieczarkami w sosie śmietankowym
Składniki na dwie porcje :
- 250 gramów makaronu własnego wyboru
- 500 gramów pieczarek
- cebula
- 200 ml śmietany
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- natka świeżej pietruszki (kilka łodyżek)
Sposób przygotowania :
Makaron należy ugotować według przepisu umieszczonego przez producenta na opakowaniu.
Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki także czyścimy i kroimy w plasterki lub według własnego uznania. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy cebulkę do zeszklenia i następnie dodajemy do niej pieczarki. Całość mieszamy i pod przykryciem dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy i łączymy z resztą składników. Następnie wzbogacamy zawartość patelni śmietaną i wszystko razem gotujemy przez 5 minut.
Oczywiście sos przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe.
Na talerze nakładamy porcję makaronu i polewamy przygotowanym sosem.
Jajka w sosie musztardowym podawane z ziemniakami i świeżym koperkiem
Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować (ilość według uznania). Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy.
Do przygotowania sosu potrzebujemy :
- 1 cebulę
- 80 gramów masła
- 0,5 litra mleka
- 1 solidną łyżkę mąki
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz i szczypta cukru
Na patelni z rozgrzanym masłem smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dosypujemy mąkę i wszystko razem należy starannie wymieszać i podsmażyć. Po kilku minutach dolewamy powoli mleko nie przerywając mieszania do momentu jego zagotowania i zgęstnienia. Teraz już czas na przyprawy. Oczywiście ich ilość uzależniona jest od naszych upodobań.
Obrane i pokrojone jajka możemy dodać do sosu lub ułożyć obok ziemniaków na talerzu i całość polać sosem musztardowym. Wszystko posypujemy umytym i posiekanym koperkiem.
3. Makaron z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 250 gramów makaronu
- 200 ml śmietany
- 6 pomidorów
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- kilka łodyżek świeżej pietruszki
- sól, pieprz, papryka, oregano
Sposób przygotowania :
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę niekoniecznie małą. Natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy ją na patelni z dodatkiem oleju. Po 3 minutach dodajemy na patelnię pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno pokrojony) i wszystko podsmażamy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko gotujemy około 7 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku przyprawami i na koniec gotowania wzbogacamy sos pomidorowy posiekaną natką pietruszki.
Prosto, tanio i smacznie.