3 pomysły na tani, szybki, łatwy obiad.

Nie zawsze możemy poświęcić dużo czasu na przygotowanie obiadu, jednak zawsze chcemy by główny posiłek dnia był smaczny i pożywny.
Oto kilka pomysłów na szybki obiad :

1. Makaron z pieczarkami w sosie śmietankowym

Składniki na dwie porcje :

  • 250 gramów makaronu własnego wyboru
  • 500 gramów pieczarek
  • cebula
  • 200 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • natka świeżej pietruszki (kilka łodyżek)

Sposób przygotowania :

Makaron należy ugotować według przepisu umieszczonego przez producenta na opakowaniu.
Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki także czyścimy i kroimy w plasterki lub według własnego uznania. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy cebulkę do zeszklenia i następnie dodajemy do niej pieczarki. Całość mieszamy i pod przykryciem dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy i łączymy z resztą składników. Następnie wzbogacamy zawartość patelni śmietaną i wszystko razem gotujemy przez 5 minut.
Oczywiście sos przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe.
Na talerze nakładamy porcję makaronu i polewamy przygotowanym sosem.

Jajka w sosie musztardowym podawane z ziemniakami i świeżym koperkiem

Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować (ilość według uznania). Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy.

Do przygotowania sosu potrzebujemy :

  • 1 cebulę
  • 80 gramów masła
  • 0,5 litra mleka
  • 1 solidną łyżkę mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz i szczypta cukru

Na patelni z rozgrzanym masłem smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dosypujemy mąkę i wszystko razem należy starannie wymieszać i podsmażyć. Po kilku minutach dolewamy powoli mleko nie przerywając mieszania do momentu jego zagotowania i zgęstnienia. Teraz już czas na przyprawy. Oczywiście ich ilość uzależniona jest od naszych upodobań.
Obrane i pokrojone jajka możemy dodać do sosu lub ułożyć obok ziemniaków na talerzu i całość polać sosem musztardowym. Wszystko posypujemy umytym i posiekanym koperkiem.

3. Makaron z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 250 gramów makaronu
  • 200 ml śmietany
  • 6 pomidorów
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • kilka łodyżek świeżej pietruszki
  • sól, pieprz, papryka, oregano

Sposób przygotowania :

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę niekoniecznie małą. Natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy ją na patelni z dodatkiem oleju. Po 3 minutach dodajemy na patelnię pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno pokrojony) i wszystko podsmażamy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko gotujemy około 7 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku przyprawami i na koniec gotowania wzbogacamy sos pomidorowy posiekaną natką pietruszki.
Prosto, tanio i smacznie.