ABC kuchni – pasta

Przepisy kulinarne na pierwszy posiłek dnia To bardzo ważna część Arsenału każdego kucharza. Pasta z jajek z dodatkiem świeżych i suszonych ziół będzie idealnym startem kanapkowym na rozpoczęcie zabieganego dnia. Ugotowane na twardo i posiekane jajko zmieszane z dodatkami jest chętnie zjadane nawet przez wybredne pociechy. Pasta jajeczna jest przepisem klasycznym zadomowiony w naszej kulturze kulinarnej.

Małe kanapeczki z pastą z jajka pozwolą nie przejeść się łakomczuchu i namówić na jeszcze jedną niejadków. Będzie potrzebne do wykonania tego prostego dania. Należy ugotować na twardo około 10 jaj. Kupić pęczek dymki. Do tego spory pęczek koperku. Kilka gałązek świeżej natki pietruszki Słoik najlepszego majonezu. I do smaku pieprz oraz suszony lubczyk. Jajka myjemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy około 6 do 7 minut, aby były twarde. Nie należy przedłużać gotowania, gdyż w jajkach białko zmienia się w mniej sprawną chitynę. Ugotowane jaja studzimy i obieramy ze skorupek. Teraz możemy zabrać się za siekanie ziół. Wszystkie liściaste siekamy bardzo drobno na desce. Oddzielnie dymkę kroimy w cienkie talarki, a następnie siekamy ją tak drobne, jak zioła. Teraz rozdrabniamy jaja na bardzo drobne kawałeczki. Wszystko łączymy ze sobą, dodajemy pieprz i roztarty liść lubczyku, a Następnie przez dłuższą chwilę mieszane. Kiedy składniki połączą się i przekazują jak karty w talii do pokera, można Do miski dodać majonez i jeszcze raz wszystko solidnie wymieszać. Pasta dobrze smakuje z każdym pieczywem. Może być dodatkowo ozdobiona rzodkiewką, zielonym szczypiorem, kaparami lub oliwkami.