Mięsne kanapki są przysmakiem nie tylko dzieci ale i dorosłych. Choć pochodzą z Ameryki, cieszą się swoją popularnością na każdym zakątku świata. Kanapki zachwycają smakiem, są pożywne i stanowią świetny posiłek na każdą porę dnia.
Postawa amerykańskiej kanapki
Nie da się ukryć, że podstawą dobrze zrobionej kanapki jej wołowina. To od niej zależy, czy będziemy chcieli po raz kolejny sięgnąć po daną kanapkę czy zdecydowanie z niej zrezygnujemy. Chcąc mieć gwarancję dobrze smakującej kanapki, warto podjąć się samemu jej zrobienia. Nic bowiem tak dobrze nie smakuje, jak danie, które sami przyrządzimy.
Decydując się na przedsięwzięcie zrobienia własnych kanapek z mięsem wołowym, należy w pierwszej kolejności wybrać najlepszej jakości mięso wołowe. Najlepszym wyborem będzie polędwica wołowa lub rostbef. Przed jej smażeniem, należy ją pociąć w około 1 cm plastry, dobrze jest też ją wcześniej natrzeć przyprawami, by wydobyć z niej jeszcze większą głębię smaku. Wołowina świetnie smakuje z tymiankiem, rozmarynem oraz liśćmi laurowymi. Przed samym momentem smażenia należy ją doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje smażona na maśle. Wołowina jest mięsem które można podać na różnym stopniu wysmażenia. Optymalnym czasem smażenia jej, tak by pasowała do kanapek to 5 minut z jednej i kolejne 5 z drugiej strony. Wołowinę możemy także zmielić, dodać cebulę i przyprawy do środka. Uformować płaskie kotlety i w taki sam sposób usmażyć. Nasze kanapki będą wtedy w nieco innej odsłonie.
Amerykańska kanapka z wołowiną – przepis
Kiedy już mamy przygotowane nasze wołowe kotlety do kanapek, możemy się zabrać za przygotowanie reszty.
Składniki:
- plastry żółtego sera;
- czerwona lub biała cebula;
- czerwona papryka;
- ogórek konserwowy;
- sałata;
- pomidor
- bułki ciabatta
Ważnym elementem każdej kanapki jest sos. Choć na rynku jest wiele dostępnych gotowych sosów, warto zrobić swój własny. Świetną propozycją sosu pasującego do kanapki z wołowiną jest czerwony ostry sos.
Aby go wykonać potrzebujemy:
- kilka łyżek majonezu;
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego;
- szczypta cukru;
- czosnek granulowany;
- ostra papryka;
- papryka wędzona
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać. To jaki smak sosu chcemy osiągnąć zależy od nas samych, dlatego też sami powinniśmy ustalać proporcje składników.
Wykonanie kanapki
Kiedy już mamy przygotowane kotlety, sos oraz wszystkie składniki potrzebne do naszych kanapek, nie pozostaje nam nic innego jak ułożenie naszej kanapki.
Bułki należy przekroić na pół. Spód bułki smarujemy sosem, układamy sałatę, kotleta, żółty ser oraz resztę naszych ulubionych składników. Na koniec przykrywamy wszystko górną częścią bułki i gotowe.