Odstaw keczup! Chili sos przepis jest tutaj i przejmuje kontrolę! Jeśli nigdy nie próbowałeś dobrego słodkiego sosu chili, czeka cię uczta. Istnieje wiele różnych rodzajów „sosu chili”, który często jest bardziej ogólnym określeniem sosu z papryczek chili.
Ten konkretny sos chili przepis nawiązuje do popularnej amerykańskiej przyprawy zwykle sprzedawanej w butelkach, którą można znaleźć w sklepach spożywczych. Istnieją popularne marki, takie jak sos chili Heinz. Konsystencja jest bardzo podobna do typowego ketchupu, chociaż przyprawy często się nieznacznie różnią.
Jest bardzo popularny, podawany jako dip do schłodzonych krewetek i innych owoców morza, chociaż jest wspaniałą marynatą, ogólną przyprawą do burgerów i hot-dogów lub do przyprawiania potraw, takich jak klops.
Oczywiście możesz je kupić w sklepie spożywczym ale ten domowy sos chili jest o wiele lepszy.
Składniki na chili sos przepis
- Koncentrat pomidorowy. Użyj pasty pomidorowej (1 puszka).
- Słodki czynnik. 1/4 szklanki brązowego cukru i 2 łyżki miodu, choć możesz dostosować do swoich osobistych upodobań.
- Ocet winny. 3 łyżki octu jabłkowego, choć biały też jest dobry. Możesz dodać mniej lub więcej według potrzeb.
- Przyprawy. Np. 1 łyżeczka papryki (do smaku użyj cayenne), 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku (lub więcej do smaku), 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki (lub użyj ostrego sosu do smaku), 1/ 4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/8 łyżeczki mielonych goździków, sól i pieprz do smaku (1/4 do 1/2 łyżeczki jest zwykle dobra).
- Woda. Do rozcieńczania sosu. Zwykle 1/4 do 1/2 szklanki wody lub więcej w razie potrzeby.
Jak zrobić domowy chilli sos przepis
Dodaj wszystkie składniki do dużej miski. Wymieszajj je razem, aż sos chili będzie ładnie jednolity, a wszystkie składniki się wymieszają. Możesz również użyć blendera lub robota kuchennego, ale zwykle wystarczy trzepaczka.
Podduś dla Smaku. Wlej sos chili do małego garnka lub rondla. Podgrzewaj i gotuj przez 10 minut, aby smaki się połączyły i rozwinęły. To ważny krok. Skosztuj i dostosuj smak co do soli, miodu i innych przypraw. Dodaj więcej wody, aby uzyskać rzadszy sos. To naprawdę ma być gęstszy sos i zgęstnieje, gdy ostygnie, ale jeśli wolisz bardziej rzadki sos, zmodyfikuj go!
Musisz całkowicie schłodzić sos chili i przechowywać go w lodówce pod przykryciem.
Ten sos chili najlepiej podawać na zimno, chociaż ma on wiele innych zastosowań. Z łatwością potrwa kilka tygodni. Daje około 2 filiżanek sosu. Bardzo łatwo się zwiększa, więc następnym razem zrób dużą partię!
Przygotowanie sosu chili w domu jest niezwykle łatwe, prawda? Tak naprawdę to tylko rozmieszanie składników w misce i gotowanie na wolnym ogniu. Czego chcieć więcej?!