Zapiekanka z ziemniaków to doskonały pomysł na szybki, sycący i bardzo pożywny obiad dla całej rodziny. Ziemniaczane zapiekanki uwielbiają wszyscy, jednak nie każdy wie, że odpowiedni dobór składników może zapewnić potrawie dużą ilość składników mineralnych, kwasów tłuszczowych i witamin. Przedstawiamy 3 bardzo proste i szybkie przepisy na zapiekanki z ziemniaków!
Prażonki z Zagłębia Dąbrowskiego
Składniki:
– 300g boczku
– 300g kiełbasy
– 1,5kg ziemniaków
– 3 duże buraki
– 3 cebule
– 2 duże marchewki
– kilka liści kapusty
– sól, pieprz
Wszystkie składniki pokrój w plastry. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem (np. smalcem), a następnie na dno połóż kilka liści kapusty. W naczyniu pozostałe produkty układaj warstwami, każdą warstwę doprawiaj odrobiną soli i pieprzu. Na wierzch zapiekanki połóż kolejne plastry kapusty. Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepisy na zapiekanki z ziemniaków z brokułami
Składniki:
– 1kg ziemniaków
– 0,5kg brokułów
– 200g ulubionej szynki
– 400ml kwaśnej śmietany 18%
– 150g startego sera żółtego (np. cheddar)
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pokrój warzywa: ziemniaki w plastry, paprykę w kostkę, a cebulę w piórka. Szynkę pokrojoną w dużą kostkę podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Duże naczynie żaroodporne nasmaruj tłuszczem (np. smalcem), a następnie ułóż różyczki brokuła, pokrojone warzywa i szynkę. W małym garnuszku przygotuj sos: podgrzej śmietanę, dodaj 50g startego na tarce sera żółtego i przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wlej sos do naczynia żaroodpornego i przykryj zapiekankę resztą startego sera żółtego. Zapiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego
Składniki:
– 1,5kg ziemniaków
– 1kg mięsa mielonego
– 3 cebule
– 200g śmietany 18%
– 150g startego sera żółtego (np. sera edamskiego, goudy)
– kilka łyżek szczypiorku
– przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka wędzona, papryka ostra, 2 ząbki czosnku.
Ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut i pokrój w plastry. Mięso podsmaż z przyprawami, startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w piórka cebulą, pod koniec smażenia dodaj śmietanę. W nasmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym układaj warstwami na przemian ziemniaki i mięsny farsz. Górę zapiekanki posyp obficie startym serem. Zapiekaj przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu zapiekankę udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub świeżymi liśćmi kolendry oraz natki pietruszki.