Domowy kebab wołowy

Nie da się ukryć, że kebab to niestety jedno z dań typu fast food. Jednak można wykorzystać też przepis na kebab domowej roboty, który jest zdecydowanie bardziej dietetyczny, niż ten podawany w restauracjach szybkiej obsługi. Robimy go sami, tak więc wiemy, co jemy i z czego jest on zrobiony. Można również bawić się dodatkami i dodawać te najbardziej ulubione. W tym przepisie główną rolę odgrywa mięso wołowe. Domowy kebab smakuje jeszcze lepiej, jeśli jest przyprawiony świeżymi ziołami. Jak zrobić kebaba wołowy w domu? Oto sprawdzony przepis – aromatyczny kebab wołowy zawinięty w tortilli poleca się na pyszny posiłek lub szybką przekąskę. 

Jak zrobić kebaba wołowy w domu

SKŁADNIKI:

– 1 kg wołowego mięsa mielonego

– przyprawy do mięsa

– 1/2 łyżki cayenne

– po1 łyżeczce soli i pieprzu

– po 1 łyżeczce bazylii i oregano

– 1/2 łyżeczki kolendry

– 2 ząbki czosnku

– 1 starta cebula

– koperek

– zielony, tarty ogórek

– jogurt naturalny

– majonez

– ketchup

– sałata pekińska

– kapusta czerwona

– ogórki, pomidorki, cebula.

WYKONANIE:

1. Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie przyprawy, czyli: przyprawy do mięs, chilli cayenne, sól, pieprz, bazylię, oregano, kolendrę, czosnek, cebulę.

2. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, formujemy, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.

3. Zmrożone mięso kroimy ostrym nożem na cieniutkie plastry, które następnie podsmażany kilka minut na odrobinie oleju.

4. Na placki tortilli nakładamy ketchup, sałatkę pekińską, kapustę czerwoną, ogórki, pomidorki, cebulę, podsmażone mięso oraz sos koperkowo-czosnkowy, który robimy z: koperku, ogórka zielonego, czosnku, jogurtu naturalnego i majonezu.

5. Tortille w odpowiedni sposób zwijamy (sposób podany poniżej) i wkładamy do folii aluminiowej, a następnie wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika.

6. Podajemy według własnego uznania, kebab najlepiej smakuje jednak od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

SPOSÓB NA PRAWIDŁOWE ZWINIĘCIE TORTILLI Z KEBABEM

Tortilla na kebab powinna być zawijana tylko w jeden, prawidłowy sposób, gdyż ochroni on przed ucieknięciem zawartości z placka, a wiąże się to z możliwością jedzenia go gdziekolwiek indziej niż nad talerzem, bez obawy, że coś wypadnie lub coś mocno ubrudzimy. Tortille na kebaba należy zatem zawijać w następujących krokach:

1. Farsz (mięso, warzywa i sos) układamy na środku tortilli.

2. Zaginamy dół placka do góry.

3. Zaginamy jeden z boków tortilli do środka.

4. Drugi z boków tortilli również zaginamy do środka, lecz jednocześnie mocno go zaciskamy.

5. Całość umieszczamy w foli aluminiowej.