Codzienne przygotowywanie posiłków może być męczące. Często nie chce nam się myśleć, co zrobić na obiad i rezygnujemy z przygotowań, zakładając, że coś wymyślimy kolejnego dnia. A wtedy najczęściej kończy się śmieciowym lunchem na mieście, całkowitym brakiem obiadu przez cały dzień albo obfitym posiłkiem na noc. A wystarczy zastosować kilka prostych trików, żeby ułatwić sobie pracę w kuchni i przyspieszyć cały proces.
- Zaplanuj
Zaplanuj sobie przynajmniej z tygodniowym wyprzedzeniem przepisy na obiad. Dzięki temu za jednym zamachem zrobisz zakupy, rozplanujesz pracę na poszczególne dni i usprawnisz proces. Blogi kulinarne oferują świetne przepisy, z łatwością znajdziesz je w Internecie. - Rozłóż pracę na kilka dni
Jeśli czeka nas długie gotowanie, możemy rozłożyć pracę: jednego wieczoru obrać i pokroić warzywa, a kolejnego tylko je ugotować i doprawić. Dzięki temu nie jesteśmy przykuci do garnków przez kilka godzin i nie wychodzimy z kuchni zmęczeni. - Kup już pokrojone warzywa
Obieranie i krojenie warzyw czy mięsa zajmuje dużo czasu. Warto pomyśleć nad kupnem już przygotowanych, coraz więcej sklepów oferuje takie produkty. Zazwyczaj są próżniowo zapakowane, więc nie tracą wartości odżywczych, a znacznie przyspieszają pracę. - Gotuj od razu na kilka dni
Skoro już i tak musisz odstać swoje przy garnkach, dorzuć jeszcze jedną porcję warzyw i mięsa i ugotuj od razu na dwa czy trzy dni. Dzięki temu poświęcisz tylko jeden dzień na pracę, zyskując czas i zdrowy posiłek na kilka kolejnych. Większość potraw spokojnie nadaje się do odgrzewania i może poleżeć w lodówce. Niektóre, jak curry czy gulasz, nawet na tym zyskują.
Dzięki wprowadzeniu tych sposobów proces gotowania przestaje być nudny i zyskujemy dodatkowy czas na przyjemniejsze rzeczy. A co najważniejsze, trzymamy zdrowy styl życia, unikamy wielu problemów zdrowotnych i stresu.