Każdy organizm najlepiej funkcjonuje jeśli jest odpowiednio odżywiony. Energię i siłę do działania czerpie się z produktów pełnych ważnych witamin, minerałów oraz innych mikroskładników. W każdym dniu w jadłospisie powinny znaleźć się odpowiednie ilości warzyw, białka i wielu innych produktów. Niezbędne w każdym tygodniu jest również danie rybne, które pozwoli dostarczyć niezbędne dla zdrowia kwasy omega, których nie ma zbyt wiele w innych produktach spożywczych.
Indywidualne zapotrzebowanie
Choć istnieją pewne ogólne schematy i ramy zapotrzebowania na konkretne witaminy czy tez inne składniki odżywcze to z pewnością każda dieta powinna być dopasowana w sposób indywidualny. Bardzo ważne jest przede wszystkim wzięcie pod uwagę zapotrzebowania kalorycznego oraz innych potrzeb. Wszystko uzależnione jest od stylu i trybu życia. Znaczenie ma rodzaj wykonywanej pracy, ilość aktywności fizycznej każdego dnia oraz aktualna wagi i wzrost. Jeśli samodzielne ułożenie i przede wszystkim prawidłowe zbilansowanie diety to zbyt duże obciążenie lub wyzwanie warto podjąć się współpracy z kimś o dużym doświadczeniu oraz odpowiednich kwalifikacjach. Dietetycy układając zdrowe jadłospisy robią to w bardzo indywidualny sposób dopasowując konkretne posiłki również do upodobań kulinarnych. Przydatne może być między innymi wykonanie pewnych podstawowych badań kontrolnych, w których z pewnością będzie można zobaczyć jakie dokładnie potrzeby ma organizm. Niedobory poszczególnych witamin i minerałów mogą być niebezpieczne dla ogólnego stanu zdrowia. Dlatego też zmieniając nawyki żywieniowe i układając swoją dietę w nowy sposób należy w pierwszej kolejności zadbać o uzupełnienie wszystkich niedoborów i braków.
Ulubione smaki
Zmieniając dietę na zdrowszą wiele osób obawia się konieczności rezygnacji z ulubionych posiłków. Jednakże pewne smaki zdecydowanie można przemycić również w zbilansowanych potrawach. Najważniejsze jest łączenie ze sobą wszystkich składników w odpowiedni sposób, aby każdy posiłek, jak i jadłospis na cały dzień były odpowiednio zbilansowane. Każde danie rybne, mięsne lub warzywne można przygotować w zdrowy jednocześnie zachowując ulubiony smak. Taki sposób przygotowywania jedzenia z pewnością ułatwi utrzymanie zdrowej diety na dłużej. Celem powinno być bowiem przede wszystkim dokonanie zmian swoich nawyków żywieniowych na stałe. Tylko takie podejście pozwoli rzeczywiście zadbać o polepszenie ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia, a przy okazji przyczyni się do zyskania energi oraz siły do różnych aktywności.