Proste przepisy kulinarne ze zdjęciami pobudzają apetyt oglądającego. Łatwiej wtedy skłonić do zainteresowania odwiedzającego strony z przepisami. Dziś niezwykle popularny dawniej komponent do zupy, która była codziennym gościem na wielu stołach niegdysiejszej Polski. Z niewielu składników można wykonać w kilka minut prosty zakwas, który będzie podstawą do ugotowania pysznego żurku.
Dziś prezentujemy zakwas gryczany. Potrzebne do tego będą zaledwie trzy składniki. Świeża woda mineralna. Oczywiście niegazowana. Kasza gryczana. Może być w wersji palonej lub niepalona. Palona daje bardziej wyrazisty smak. Do tego Będziemy potrzebować jeszcze kilka ząbków świeżego czosnku. Całość przygotowuje się w około 5 minut. Jednak żeby zakwas był gotowy do użycia Potrzebny nam jeszcze będzie cały tydzień, aby płyn dojrzał i zawarte w nim bakterie przemieniła skrobie pożyteczne cukry. Dodatkowym plusem tak przygotowanego z zakwasu na żur i jest brak w składzie glutenu. S
zczególnie polecany dla osób mających uczulenie na ten składnik. Do dzieła. Wpierw należy obrać czosnek. Można oczywiście tego zaniechać i zaserwować ząbki czosnku w łupinach. Wszystko zależy od wrażliwości gastronomicznej twórcy. Tak więc kiedy uporamy się z czosnkiem, obrane ząbki lądują w dużym słoju. Wcześniej dla lepszego wydobycia smaku i aromatu każdy z ząbków można pokroić na plastry lub choćby przeciąć na pół. Następnym składnikiem, który ląduje w słoju, jest kasza. Kaszę wypada wcześniej wypłukać i osączyć. Teraz słój wypełniony do pełna świeżą mineralną i niegazowaną wodą. Następnie odstawiamy na cały tydzień. Po tym czasie można już gotować pyszny domowy żurek.