Egzotyczne desery z czekoladą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W kombinacji z różnymi owocami i przyprawami, czekolada staje się niezwykle kusząca i uwodząca. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i chcesz spróbować czegoś nowego, mamy dla Ciebie kilka przepisów na egzotyczne desery z czekoladą, które pozwolą Ci rozkoszować się słodkościami na całkiem nowym poziomie.
-
Deser z czekoladą i tropikalnymi owocami
Ten deser to prawdziwa mieszanka smaków i aromatów tropikalnych owoców w połączeniu z czekoladą. Składniki potrzebne do przygotowania tego wspaniałego deseru to: gorzka czekolada, mango, ananas, kiwi, marakuja i śmietana. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią pokrojone owoce. Dodajemy równie pyszną bitą śmietanę i gotowe! -
Czekoladowa tarta z dodatkiem imbiru i kokosa
Ta czekoladowa tarta to połączenie ulubionych smaków – czekolady, imbiru i kokosa. Składniki potrzebne do przygotowania tego deseru to: ciasteczka, masło, gorzka czekolada, śmietanka 30%, jajka, cukier trzcinowy, imbir oraz wiórki kokosowe. Ciasteczka kruszymy, mieszamy z rozpuszczonym masłem i formujemy spód do tarty. Następnie przygotowujemy krem czekoladowy z dodatkiem imbiru, który wylewamy na spód tart. Na koniec posypujemy całość wiórkami kokosowymi i pieczemy. -
Egzotyczna czekoladowa fondue
Czekoladowe fondue to doskonały pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół lub romantyczną kolację we dwoje. Składniki potrzebne do przygotowania tego deseru to: gorzka czekolada, śmietanka, owoce (np. truskawki, winogrona, banany, kiwi), ciastka lub herbatniki. Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką, a następnie układamy owoce i ciastka na specjalnej patyku i zanurzamy w ostudzonej czekoladzie. Smacznego! -
Czekoladowy pudding z dodatkiem mango i limonki
Pudding to jedno z ulubionych dań deserowych wielu osób. Ten egzotyczny pudding z czekoladą, mango i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu. Składniki potrzebne do przygotowania tego deseru to: mleko, cukier, skrobia ziemniaczana, jajko, gorzka czekolada, mango, limonka i kokos. Mleko gotujemy wraz z cukrem i skrobią ziemniaczaną, a następnie dodajemy rozkruszoną czekoladę. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie studzimy. Dodajemy pokrojone mango i limonkę oraz posypujemy wiórkami kokosowymi. -
Czekoladowe muffinki z orzechami macadamia
Kto nie kocha muffinek? Te czekoladowe wersje z dodatkiem orzechów macadamia będą prawdziwym wyjątkiem. Składniki potrzebne do przygotowania tych muffinek to: mąka, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier, masło, jajka, mleko, gorzka czekolada i orzechy macadamia. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, a w drugim mokre. Następnie łączymy oba zestawy, dodajemy pokrojoną czekoladę i orzechy, mieszamy i pieczemy w piekarniku. -
Ekskluzywne czekoladowe sushi
Czekoladowe sushi to zaskakujący deser, który z pewnością imponuje swoim wyglądem. Składniki potrzebne do przygotowania tego deseru to: ryz do sushi, feta, gorzka czekolada, mango, truskawki, jarmuż, nori, sezam i sos sojowy. Ryz gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie tworzymy rolki z ryzem, na środku których układamy pokrojone mango, truskawki, kawałki czekolady i fetę. Rolki obtaczamy w jarmużu i posypujemy sezamem. Podajemy z sosem sojowym. -
Czekoladowa bezowa fantazja z egzotycznymi owocami
Beza to lekki i delikatny deser, który w połączeniu z czekoladą i egzotycznymi owocami tworzy prawdziwą fantazję smakową. Składniki potrzebne do przygotowania tego deseru to: białka z jajek, cukier, kakao, kwasek cytrynowy, gorzka czekolada, śmietanka, mango, kiwi, granat i maliny. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kakao i kwasek cytrynowy, a następnie formujemy bezy. Pieczemy w niskiej temperaturze do zeszklenia. Na bezy nakładamy krem czekoladowy z dodatkiem śmietanki, a następnie dekorujemy owocami.
Egzotyczne desery z czekoladą są idealnym wyborem dla miłośników słodkości i smaków z całego świata. Spróbuj wyczarować jeden z tych przepisów w swojej kuchni i rozkoszuj się słodkim i egzotycznym smakiem.