Biała kiełbasa w piwie 

Propozycje podania białej kiełbasy

Biała kiełbasa

Niemalże każdemu z nas, biała kiełbasa kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Podana w żurku stanowi klasyczne śniadanie Wielkanocne. Na przestrzeni ostatnich lat, biała kiełbasa, zaczęła także coraz częściej gościć na grillu. Białą kiełbasę można podawać na różne sposoby, spośród których najpopularniejszymi są:

  • gotowana biała kiełbasa
  • pieczona biała kiełbasa
  • biała kiełbasa z musztardą pieczona w cieście francuskim
  • zapiekana biała kiełbasa z cebulą i czosnkiem
  • biała kiełbasa zapiekana w sosie żurawinowym
  • biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i cebulą
  • duszona biała kiełbasa z warzywami
  • biała kiełbasa pieczona z jabłkami i miodem

 

Biała kiełbasa w piwie

Choć kiełbasa ta smakuje z wieloma różnymi dodatkami, największym hitem jest pieczona biała kiełbasa w piwie. Taka propozycja świetnie sprawdza się podczas grillowania. Jest połączeniem tego co fani grilla uwielbiają zajadać z trunkiem, które idealnie pasuje do tego typu okazji. Takie danie, również sprawdzi się jako obiad lub kolacja dla znajomych. Warto zaznaczyć, że piwo, które zostanie dodane do kiełbasek, pod wpływem temperatury traci alkohol, dlatego można je podawać także dzieciom.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy około 40 minut czasu. Składniki których potrzebujemy są następujące:

  • 10 surowych białych kiełbasek
  • 250 ml piwa jasnego
  • 5 dużych cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek musztardy
  • kilka ziarenek gorczycy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
  2. Kiełbaskę należy umyć, osuszyć i ponakłuwać nożem, dzięki czemu kiełbasa nie popęka w trakcie pieczenia
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy na spodzie pokrojoną cebulę i czosnek
  5. Na cebuli układamy kiełbaski
  6. W misce mieszamy piwo, olej, miód, musztardę oraz resztę przypraw
  7. Gotową zalewę wlewamy do naczynia żaroodpornego
  8. Naczynie z kiełbaskami wkładamy do piekarnika na około 30 minut
  9. Mniej więcej w połowie czasu, można przewrócić kiełbaski na drugą stronę, dzięki temu kiełbaski będą upieczone z każdej strony
  10. W razie potrzeby możemy podlać jeszcze trochę piwa, żeby kiełbaski miały się w czym piec

Gotową potrawę można podać chlebem lub sałatką ziemniaczaną. Proces przygotowania tego dania jest bardzo prosty.

Powyższy przepis jest tylko jedną z wielu możliwych propozycji podania białej kiełbasy w piwie. Powyższe danie można także przyrządzić nie tylko w piecyku, ale także na patelni.