Bakalie — 5 powodów, dlaczego warto je jeść?

Bakalie to przysmak znany już od tysięcy lat. Ich walory smakowe i prozdrowotne doceniano już w starożytności. Jedną z ich właściwości z pewnością należy również cieszenia podniebienia. To jednak nie wszystko! Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je jeść.

Pyszny smak

Prawdziwe bakalie stanowią mieszankę suszonych, niekiedy dodatkowo dosładzanych, owoców egzotycznych. Zalicza się do nich przede wszystkim:

  • śliwki,
  • rodzynki,
  • daktyle,
  • morele,
  • kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy,
  • migdały,
  • różne rodzaje orzechów: nerkowce, brazylijskie, laskowe, włoskie czy pistacjowe.

Smakołyki mają wiele zalet, wśród których szczególnie istotny jest ich smak. Przekąski są przyjemnie słodkie i lekkie. Różnorodność przysmaków wchodzących w skład mieszanek bakaliowych sprawia, że to produkt dla każdego – każdy znajdzie bowiem w nich swoje ulubione smaki.

Porcja witamin i składników odżywczych

Przekąski w postaci bakalii są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Stanowią nieocenione źródło witamin i składników odżywczych, w tym:

  • witamin A, E i z grupy B,
  • kwasu foliowego,
  • zdrowych tłuszczów nienasyconych,
  • wapnia,
  • potasu,
  • żelaza,
  • cynku,
  • magnezu.

To zdrowa przekąska dla każdego – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ze względu na bogactwo dobroczynnych składników są szczególnie zalecane dla seniorów, kobiet w ciąży oraz osób starających się o dziecko. Zawartość błonnika pomaga regulować pracę jelit i jest niezbędna w procesie odchudzania.

Zdrowy zamiennik słodyczy

Lubisz podjadać słodycze zagraniczne i polskie podczas oglądania telewizji albo czytania książki? Chipsy, batony lub cukierki są smaczne, ale zazwyczaj bardzo niezdrowe. Zamień je więc na równie pyszną, ale znacznie bardziej wartościową przekąskę. Bakalie stanowią świetną alternatywę dla słodyczy. Są smakowite, zdrowe, a przy tym sycące. Doskonale sprawdzą się też dla osób na diecie. Dzięki odparowaniu wody w procesie suszenia zyskują dodatkową słodkość.

Wsparcie koncentracji i pamięci

Owocowo-orzechowa kompozycja weszła już wręcz do tradycji przekąsek jako „mieszanka studencka”. Jest bogata w składniki odżywcze i wysokokaloryczna, nadaje się zatem do jedzenia szczególnie w czasie wzmożonego wysiłku intelektualnego. Jest więc idealna dla studentów, skąd zresztą wzięła się jej nazwa. To również doskonały wybór dla osób pracujących umysłowo. Bakalie skutecznie wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację.

Smaczna przekąska i dodatek do potraw

Warto wiedzieć, że bakalie są idealne nie tylko jako przekąska, którą zjesz wprost z torebki. Doskonale pasują też do dań słodkich, takich jak naleśniki, ciasta czy owsianka, jak i wytrawnych — możesz je dodawać np. do zdrowych sałatek. Niektóre orzechy po zmieleniu (np. migdały) mogą stanowić wartościową mąkę. Doskonale sprawdzają się w deserach, zwłaszcza ciastach, tortach, ale również lodach, dzięki którym stają się bardziej wartościowym posiłkiem pod względem zawartości minerałów i witamin.

Masz ochotę na pyszne i zdrowe bakalie? Sklep Smaczne Podróże ma coś dla Ciebie! W ofercie znajdziesz bogatą gamę bakalii wysokiej jakości, które zachwycą Cię swym smakiem i właściwościami.