Sos winegret
Sos winegret jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Ten francuski klasyk zdobył popularność niemal na całym świecie i można go spotkać w wielu punktach gastronomicznych. Podstawą sosu są oliwa i ocet. Dodatkowo dodaje się do niego różne przyprawy, które znacznie wpływają na zmianę jego smaku.
Do czego sos winegret?
Sos winegret świetnie nadaje się do każdego rodzaju sałat i warzyw. Idealnie komponuje się np. z:
- sałatą rzymską, lodową, masłową czy strzępiastą;
- roszponką;
- rukolą;
- cykorią;
- szpinakiem;
- pomidorkami koktajlowymi;
- zielonymi ogórkami;
- czerwoną cebulą;
- oliwkami;
Ponadto, sos ten pasuje do sera fety, ryb, owoców morza oraz mięs.
Różne rodzaje sosu winegret
Sos winegret można wykonać na różne sposoby. Do najbardziej popularnych, można zaliczyć:
- klasyczny sos winegret;
- sos winegret z miodem;
- sos winegret z musztardą;
Przepis na sos winegret do sałatek
Sos winegret najczęściej kojarzy się nam jako dodatek do sałatek. I rzeczywiście stanowi on wraz z sałatką wspaniałe połączenie. Sos jest bardzo prosty do wykonania i zajmuje bardzo mało czasu.
Do klasycznego sosu winegret potrzebujemy:
- oliwa z oliwek;
- sok z cytryny lub ocet balsamiczny;
- pieprz;
- sól;
Sposób przygotowania sosu jest niezwykle prosty i szybki. Polega na wymieszaniu ze sobą wszystkich składników. Aby nieco urozmaicić jego smak można dodać różne przyprawy. W ten sposób możemy stworzyć za każdym razem coś wyjątkowego. Do najczęściej dodawanych przypraw zaliczają się:
- zioła prowansalskie;
- oregano;
- bazylia;
- tymianek;
- cząber;
- majeranek;
- papryczka chili
Właściwości zdrowotne sosy winegret
Sos winegret poza tym, że dobrze smakuje i doskonale komponuje się z wieloma daniami, posiada także wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki oliwie z oliwy sos ten jest źródłem wielu kwasów nienasyconych oraz przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed nadmiernym gromadzeniem się w nim cholesterolu LDL. Sos ten zawiera także duże dawki witaminy E i K. Regularne spożywanie sosu winegret na bazie oliwy z oliwek, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Sos sporządzony z octu balsamicznego zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu nasz organizm nie odczuwa ciężkości. Enzymy te przyspieszają także metabolizm co pozytywnie wpływa na naszą wagę. Ocet również wspiera walkę z grzybicą paznokci. Dodawany świeżo mielony pieprz do sosu również wspomaga procesy odchudzania dzięki zawartej w nim piperynie. Dodatkowo substancja ta, ułatwia wchłanianie witaminy D3 dla organizmu.
Sos winegret jest prostym dodatkiem do potraw, nadającym im wyjątkowego smaku, a przy tym korzystnie wpływa na zdrowie. Jest niskokaloryczny i nadaje się dla każdego rodzaju diety.