Czy jest ktoś kto w ogóle nie lubi kurczaka? Mało jest takich osób albo są po prostu wegetarianami lub weganami. Kurczak jest najpopularniejszym daniem jaki można znaleźć na stołach polskich rodzin. Dodatkowo jest bardzo zdrowy. Dlatego bardzo ważne jest aby go spożywać. Dostarcza bardzo ważne składniki odżywcze. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jeden z takich przepisów kurczak cordon bleu. Jeśli ktoś do tej pory jeszcze nie próbował kurczaka w takiej wersji to naprawdę warto.
Smaczny kurczak cordon bleu
Zanim jednak zaczniemy przygotowywanie dania, warto zorientować się czy w ogóle mamy wszystkie potrzebne produkty do jego przygotowania. Składniki potrzebne to:
- pierś z kurczaka – 400 gramów,
- Delikat przyprawa uniwersalna Knorr ,
- plastry szynki – 10 plastrów,
- plastry sera Cordon blue- 10 plastrów,
- Mąka – 50 gramów,
- jajko – 1 sztuka,
- bułka tarta – 100 gramów,
- ziarna słonecznika -10 gramów,
- olej -100 mililitrów.
Jak już wszystko mamy przygotowane to możemy wziąć się za robienie tego pysznego kurczaka. Warto dodać, iż danie nie jest trudne do zrobienia, dlatego każdy może spróbować je zrobić. Zawsze wychodzi. Od czego zatem trzeba zacząć? Otóż najlepiej zacząć od krojenia mięsa. Zatem kurczaka należy pokroić w plastry. Następne rozbijamy go tłuczkiem do mięsa. No i oczywiście przyprawiamy indywidualnie do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Jak już to zrobimy to trzeba do każdej tak przygotowanej piersi z kurczaka włożyć po plastrze sera i szynki. Brzegi mięsa należy zawinąć do środka. Jak już to zrobimy to tak przygotowany kotlecik musimy obtoczyć po kolei w mące, jajku i bułce tartej pomieszanej z ziarnami słonecznika. Czynność tą powtarzamy dla każdego kotleta. Następnie takie kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Robimy to z obu stron do momentu, aż pojawi się złoty kolor.Smażymy na średnim ogniu. Tak usmażonego kurczaka można podawać z ziemniakami gotowanymi, smażonymi lub też z frytkami i zestawem surówek.
Warto dodać, iż danie to jest bardzo smaczne i dość popularne. Coraz częściej można go spotkać u kogoś w domu lub też w restauracji. Naprawdę nikt nie pożałuje jak go przygotuje. Goście będą zachwyceni tym pysznym smakiem. Kurczak jest soczysty i delikatny. Dla innych jest to po prostu kotlet szwajcarski. Danie to jest pyszne, gdyż z wnętrza kurczaka wypływa smaczny, roztopiony ser. Kto raz spróbuje, już z tego dania na pewno nie zrezygnuje. To danie będzie gościło już cały czas i to na każdych spotkaniach z rodziną i znajomymi.