Chyba nie ma żadnej polskiej rodziny, która nie robiła by na jakiekolwiek święta pieczeni. Jest to bardzo popularne danie. Szczególnie jeśli chodzi o pieczeń rzymską. Nie jest ona trudna do zrobienia, więc naprawdę warto. Przeważnie danie to robi się na Wielkanoc. Nie tylko pięknie pachnie, ale tak samo dobrze smakuje. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na danie pieczeń rzymska z jajkiem. Jeśli ktoś chce spróbować zrobić ją samodzielnie to warto, aby zapoznał się z treścią niniejszego artykułu. Warto dodać, że taką pieczeń można jeść razem z chlebem z masłem.
Smaczna pieczeń rzymska z jajkiem
Warto sprawdzić na samym początku czy mamy przygotowane wszystkie niezbędne składniki. Do najważniejszych można zaliczyć:
- 700 g łopatki wieprzowej bez kości,
- 4 małe jajka ugotowane na twardo,
- 1 surowe jajko,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- łyżka musztardy,
- łyżka chrzanu,
- 2 łyżki smalcu,
- garść siekanego majeranku lub łyżka suszonego,
- bułka tarta do foremki,
- po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Jak już mamy wszystko przygotowane to można zacząć robienie pieczeni. Trzeba dodać, iż tego typu pieczeń rzymska robiona jest wyłącznie z mięsa wieprzowego. Bardzo popularna w tym przypadku jest łopatka bez kości lub karkówka. Od czego zatem zaczynamy? Otóż warto na samym początku zmielić mięso wieprzowe. Robimy to na małych oczkach na maszynce do mielenia. Następnie obieramy i szatkujemy cebulę, którą trzeba zeszklić na patelni ze startym czosnkiem. Jak już się zarumienią to wyłączamy.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie zmielonego mięsa, smażonej cebuli z czosnkiem, surowego jajka w jednej misce. Do tego dodajemy przyprawy typu: łyżkę chrzanu oraz sól, pieprz i majeranek. Następnie wszystko razem ze sobą mieszamy, po czym zostawiamy to na kilka minut, aby wszystko sobą przeszło. W tym czasie można ugotować jajko na twardo. Obieramy jajka ze skorupek. Foremkę aluminiową smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki wkładamy 1/3 farszu mięsnego. Na to kładziemy ugotowane jajka. Następnie przykrywamy je resztą farszu . Formujemy górkę. Wszystkie szczeliny powinny być przykryte mięsem. Całość smarujemy musztardą. Pieczeń pieczemy w piekarniku nagranym do 180 stopni Celsjusza. Grzanie góra i dół. Tak przygotowaną foremkę z mięsem pieczemy około 50 minut bez przykrycia.
Tak pyszną pieczeń można serwować nie tylko na święta, ale także na różnego rodzaju uroczystości typu urodziny, rocznice czy nawet wesela. Wszyscy będą zachwyceni takim daniem. Więc naprawdę warto ją zrobić. Jest smaczna.