Jak wiadomo kurczak jest najpopularniejszym i najczęściej stosowanym mięsem w kuchni. Wszystko dlatego, że jest delikatne i smaczne. No i oczywiście zawiera sporo wartości odżywczych. Mięso nie jest tłuste. Szczególnie jeśli chodzi o filety z piersi kurczaka. Jedzą je wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli. Dodatkowo warto wspomnieć, iż można podawać go w różnych postaciach. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na danie ze składników kurczak pesto mozzarella. Jeśli ktoś nigdy nie robił tego dania to naprawdę warto, aby zapoznał się z treścią artykułu. Być może kogoś zainspiruje.
Kurczak pesto mozzarella
Danie to jest bardzo proste, smaczne i tanie. Dlatego warto je przygotowywać. Jednak zanim do tego dojdziemy, powinniśmy sprawdzić bardzo dokładnie czy mamy wszystko co jest potrzebne do przygotowania kurczaka. Składnikami są:
- 2 filety z kurczaka,
- 100 g mozzarella,
- 4 łyżki zielonego pesto,
- 1 pomidor,
- oliwa extra vergine,
- bazylia do dekoracji.
Jak już wszystko mamy przygotowane to możemy przystąpić go robienia smacznego kurczaka. Od czego najlepiej zacząć? Chyba warto rozpocząć pracę od nagrzania naszego piekarnika. Musi się nagrzać do 180 stopni C. Następnie nasze filety z kurczaka powinniśmy oczyścić z kostek i błonek. Kolejnym krokiem jest przekrojenie tych filetów równolegle do deski na 2 cieńsze filety. Dodatkowo warto zaznaczyć, iż jeśli przygotowane piersi mają polędwiczki, to możemy je odciąć i także wykorzystać. Teraz trzeba mięso przyprawić solą i pieprzem praz wysmarować oliwą. Tak przygotowane mięsko układamy na wcześniej przygotowaną blachę lub naczynie żaroodporne. Oczywiście trzeba zachować odstęp. Wstawiamy przygotowane filety do piekarnika, który wcześniej nagrzaliśmy i pieczemy przez 10 minut. Następnie filety smarujemy pesto. Na samym wierzchu kładziemy cienko pokrojone plasterki pomidora. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem. Wstawiamy mięso po raz kolejny do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjmujemy mięso i na nasze pomidory sypiemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze przez 4 – 5 minut. Tak upieczone mięso możemy podawać z frytkami, ziemniakami pieczonymi, gotowanymi oraz zestawem surówek. Jednak to nie wszystko. Poleca się podawanie kurczaka także z młodymi ziemniakami, ryżem, makaronem czy też bagietką czosnkową. Ale to już jest oczywiście sprawa indywidualna i każdy wybierze to co smakuje mu najbardziej.
Warto serwować to danie dla całej rodziny. Na pewno każdemu zasmakuje i być może będą wołać o dokładkę. Kurczak wychodzi naprawdę smaczny.