Jak zrobić blok czekoladowy?

Któż z nas nie uwielbia słodyczy i czekolady? Szczególnie te przysmaki wykonane w domu cieszą najbardziej. Jak zrobić blok czekoladowy samodzielnie? Oto składniki i przepis na różne bloki czekoladowe.
27 składników

  • czekolada z żurawiną i pistacjami
  • 2 x 200g kostki gorzkiej czekolady
  • 100g kostki gorzkiej czekolady, roztopionej, schłodzonej
  • 2 łyżki drobno posiekanej suszonej żurawiny
  • 1 1/2 łyżki drobno posiekanych ziaren pistacji
  • 1 1/2 łyżki prażonych płatków kokosowych
  • Ciasteczka Czekoladowe i Krem Czekoladowy
  • 2 x 23g saszetki mini ciasteczka Oreo
  • 2 x 200g bloku mlecznej czekolady
  • 90g białej czekolady, roztopionej, schłodzonej
  • Czekolada z mango, imbirem i sezamem
  • 2 x 180g bloku białej czekolady
  • 90g białej czekolady, roztopionej, schłodzonej
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • 50g suszonego mango, pokrojonego w grube plastry
  • 20 g nieskrystalizowanego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
  • Czekolada z kawałkami owoców i orzechów
  • 2 x 200g kostka gorzkiej czekolady
  • 100g kostki gorzkiej czekolady, roztopionej, schłodzonej
  • 4 suszone morele, posiekane
  • 2 suszone figi, posiekane
  • 1 łyżka sułtanek
  • 8 orzechów pekan
  • 12 orzechów laskowych bez skórki, posiekanych
  • 10 pestek migdałów
  • Czekoladowy Chrupiący Precel z Masłem Orzechowym
  • 2 x 200g bloku mlecznej czekolady
  • Dodatkowe 100g posiekanego bloku mlecznej czekolady
  • 1 1/2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 12 precli, posiekanych
  • 2 łyżki bąbelków ryżowych
  • 1 łyżka śruty kakaowej

Lista składników już jest ale jak zrobić blok czekoladowy dokładnie? Oto kilka kroków które ci w tym pomoże.
Krok 1
Przygotuj świąteczną czekoladę z żurawiną i pistacjami: Umieść bloki gorzkiej czekolady płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop rozpuszczoną ciemną czekoladą. Na wierzch daj żurawinę, pistacje i kokos. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 2
Zrób ciasteczka z czekoladą i kremem czekoladowym: Zmiażdż 1 paczkę ciasteczek. Bloki mlecznej czekolady układaj płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop rozpuszczoną białą czekoladą. Na wierzchu pokrusz ciasteczka. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 3
Przygotuj czekoladę z mango, imbirem i sezamem: Umieść bloki białej czekolady płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop białą czekoladą. Na wierzch posyp sezamem, mango i imbirem. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 4
Przygotuj Chunky Fruit and Nut Chocolate: Umieść bloki gorzkiej czekolady płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop rozpuszczoną ciemną czekoladą. Na wierzch ułóż morele, figi, sułtanki i orzechy. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 5
Przygotuj chrupiącą czekoladę z masłem orzechowym i preclem: Umieść bloki mlecznej czekolady płaską stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż dodatkową mleczną czekoladę i masło orzechowe do miski przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej. Kuchenka mikrofalową nastaw na maxa przez 1 minutę, mieszając w połowie lub aż się rozpuści i będzie gładka masa. Odłóż na bok, by się delikatnie schłodziło. Rozłóż na blokach czekolady. Udekoruj precelkami, bąbelkami ryżowymi i kawałkami kakao. Odstaw na 3 godziny lub do stwardnienia.
Krok 6
Jeśli bloki czekolady są na prezent zawiń je w papier i zabezpiecz wstążką. Gotowe! Smacznego!