Zupy są bardzo popularnym i często przygotowanym posiłkiem na obiad. Wszystko przez to, że nie jest trudna do zrobienia. Za to jest bardzo szybka w przygotowaniu. Jedni wolą pomidorową a drudzy rosół. Jednak niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na to jak zrobić zupę kalafiorową. Jeśli do tej pory ktoś jeszcze nigdy nie robił tej zupy to naprawdę warto, aby zapoznał się z treścią artykułu. Być może przepis okaże się na tyle dobry, że ktoś będzie chciał po prostu wypróbować.
Jak zrobić zupę kalafiorową
Na pewno każdy słyszał o takiej zupie. Jest to danie, które można serwować o każdej porze roku. Jednak najbardziej kojarzy się z wiosenną porą. Zanim jednak przygotujemy zupę warto sprawdzić czy mamy wszystkie składniki. To najpopularniejszych składników zaliczamy:
- 1 średni kalafior – około 750 g
- 400-500 g ziemniaków młodych lub starych – 4 nieduże
- 1 średnia marchew marchew – minimum 100 g
- 1 dymka ze szczypiorkiem lub mała cebulka i trochę szczypiorku
- 3 ząbki czosnku – można pominąć
- Seler
- Cebula,
- Por,
- 1 łyżka masła klarowanego
- garść świeżego koperku
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/3 szklanki śmietanki 30 % lub śmietany kwaśnej 18 % – około 100 g
- przyprawy: pół łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i kurkumy
Jak już mamy przygotowane wszystkie składniki to możemy robić pyszną zupę. Ważne, aby przygotować sobie dość większy garnek, aby wszystkie składniki się zmieściły. Najpierw warto zacząć od zagotowania mięsa z wodą z solą. Gdy już się trochę pogotuje i zbierzemy szumowiny to wrzucamy warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula, por. Wszystko najlepiej jak będzie pokrojone w kostkę. Ziemniaki także. Gotujemy do miękkości. W między czasie z kalafiora zdejmujemy okalające go ścisło liście i odcinamy wystający głąb. Całą główkę płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Odcinamy wszystkie różyczki kalafiora. Wrzucamy je do gotującego rosołu. Do smaku dodajemy także sól, pieprz i kurkumę jak ktoś lubi. Jak zupa zacznie się gotować to pamiętajmy, że warto zmniejszyć gaz w palniku. Trzeba gotować pod przykrywką około 20 minut. Po tym czasie warzywa już powinny być miękkie. Jeśli nie to trzeba przytrzymać jeszcze trochę. Na samym końcu dodajemy też około 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Jeśli ktoś nie lubi można zastąpić to mlekiem. Jeśli ktoś nie lubi słodkiego smaku zupy to powinien w odrobinie zupy w szklance rozmieszać śmietanę 18%, by następnie dodać to do zupy. Nie powinno być grudek. Jeśli będą to może oznaczać, że śmietana się zważyła. Po wymieszaniu zupa gotowa do spożycia.