Rostbef wołowy przepisy

Sporo osób nie lubi wołowiny. Jednak czy słusznie? Jest to naprawdę smaczne mięso, jednak nie każdemu odpowiada jego smak. Każdy ma do tego prawo. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepyszne danie jakim jest rostbef wołowy przepisy. Jeśli ktoś do tej pory jeszcze nie słyszał o takim daniu to zdecydowanie warto, aby się zapoznał z treścią tekstu. Być może znajdą się osoby, których ten przepis zainteresuje i będzie samodzielnie chciał spróbować go zrobić.

Rostbef wołowy przepisy

Sporo osób uważa,że jest to ciężkie danie do przygotowania. Jednak nie jest to prawda. Poradzą sobie z nim nawet osoby, które mało gotują. Ponadto nie jest to wymagające danie. Szczególnie, że nie wymaga dużej ilości składników. Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania dania zorientujmy się czy mamy wszystko co jest niezbędne. Jakie składniki potrzebujemy? Są to:

  • Szczypta soli i pieprzu,
  • 200 g rostbefu wołowego,

Jak już mamy wszystko gotowe, możemy przystępować do przygotowania tego pysznego mięsa. Od czego zatem zaczynamy? Warto na samym początku wyjąć mięso z lodówki. Musi się przecież ogrzać. Możemy je zostawić na blacie nawet na 2 godziny. Nic mu się nie stanie. Następnie należy osuszyć mięso za pomocą ręcznika kuchennego. Wmasowujemy w nie odrobinę oliwy z oliwek. Mięso musi być także osolone. Jednak w tym przypadku mamy dwie opcje. Pierwsze jest taka, aby solić mięso tuż przed smażeniem . Druga jest taka, iż warto robić to tuż po smażeniu. Wołowinę smażymy na patelni, najlepiej grillowej. Do smażenia wykorzystuję patelnię grillową. Trzeba wlać na nią olej lub oliwę z oliwek.Następnie na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię wykładam kawałek mięsa. Tak smażymy je przez 1 minutę. Nic więcej na razie nie trzeba robić. Po prostu mięso musi leżeć i się spokojnie usmażyć. Po minucie przekręcamy mięso na drugą stronę. I powtarzamy czynność. Nie powinno się robić tego za pomocą widelca, gdyż nie powinno się w żaden sposób nakłuwać mięsa. Ne pozwólmy, aby soki wyciekły, gdyż mięso stanie się twarde. Po tym czasie ponownie obracamy nasze mięso na pierwszą stronę i smażymy przez 30 sekund. Znów przekręcamy na drugą stronę i powtarzamy czynność także przez 30 sekund. Wynika z tego, że każdą stronę smażymy przez półtorej minuty.Gdy już mięso będzie usmażone, wykładamy je na talerz, po to, aby odpoczęło przez 2-3 minuty. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Można podawać mięso z frytkami, smażonymi ziemniakami i sałatką.

Tak przygotowane danie jest naprawdę przepyszne.