Czy zupa pomidorowa z pomidorów z puszki jest zdrowa?

Przepisów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo. Od tradycyjnej, zabielonej „pomidorówki”, aż po wykwintne kremy, podawane z grzankami i oryginalnym serem mozzarella. Zupę pomidorową z łatwością można przygotować także z pomidorami z puszki – ten prosty przepis stanowi doskonałą, zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej zupy pomidorowej na bazie koncentratu pomidorowego.

Pomidory w puszce – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Choć większość warzyw posiada zdecydowanie więcej wartości odżywczych przed obróbką termiczną, pomidory stanowią jeden z nielicznych wyjątków. Dzieje się tak za sprawą likopenu, który wytwarzany jest w dużych ilościach właśnie w procesie gotowania, podgrzewania lub pieczenia. Likopen uznawany jest za jedną z najbardziej wartościowych substancji, która zapobiega pojawianiu się nowotworów m.in. płuc, piersi i układu pokarmowego, wpływa również pozytywnie na układ nerwowy i krwionośny. Pomidory posiadają także bardzo dużą ilość potasu, który jest niezbędny do zachowania odpowiedniej gospodarki elektrolitowej oraz pracy mięśni i regulacji ciśnienia krwi. Pomidory bogate są również w witaminy: witaminę A, E, C oraz K, które wpływają m.in. na kondycję skóry, włosów i paznokci, wzmacniają kości i zęby oraz pozytywnie wpływają na odporność i pomagają w walce z objawami przeziębienia lub grypy.

Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki – przepis

1. Przygotuj bulion z mięsa (np. z kurczaka, indyka, kaczki) i warzyw – marchwi, pietruszki, selera i pora. Wywar powinien gotować się minimum kilka godzin, by był pożywny, odżywczy i aromatyczny.

2. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce czosnek oraz dodaj 4 puszki pomidorów i podsmażaj wszystko razem przez kilka minut.

3. Dodaj podsmażone warzywa do 500ml wywaru z mięsa i warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem, solą, łyżeczką cukru (opcjonalnie) oraz ulubionymi ziołami. Możesz wykorzystać zioła toskańskie z suszonymi pomidorami, zioła prowansalskie, oregano i bazylię. Gotuj wszystko przez około 30 minut, w razie konieczności dolej niewielką ilość bulionu, by uzyskać odpowiednią konsystencję zupy.

4. Zupę udekorować możesz świeżymi listkami bazylii i kolendry. Podawaj w płytkich miskach z dodatkiem małych kuleczek sera mozzarella. Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki świetnie komponować się będzie również ze świeżą bagietką, grzankami natartymi ząbkiem czosnku lub drobnymi kluseczkami. Zupę możesz również zabielić odrobiną gęstej śmietany lub łyżką jogurtu naturalnego.