Jak zrobić śledzie pod pierzynką?

Smaczny i popularny śledź to tłusta ryba bogata w dobroczynne dla zdrowia białko i witaminy oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Mogą one dorastać do 40 centymetrów długości. Śledzie w całości mogą być gotowane, smażone lub grillowane, marynowane, solone i wędzone. Istnieje wiele popularnych dań z tym składnikiem który cieszy podniebienia wielu osób a jednym z nich są śledzie pod pierzynką.

Skandynawowie i Niemcy mają obsesję na punkcie śledzia. To smao tyczy się Holandii, gdzie srebrna ukochana tłoczy się na płycie sprzedawcy ryb. Spaceruj wzdłuż kanałów Amsterdamu, a poczujesz charakterystyczny zapach ze słynnych miejskich straganów sprzedających porcje soczystego śledzia o wielkości przekąsek z marynowaną cebulą.

Plusem zimnego barku tego wspaniałego gatunku w Wielkiej Brytanii o kremowym, jędrnym miąższu i niezawodnym smaku jest to, że zapasy są stosunkowo prężne. Pod warunkiem, że śledź jest musująco świeży i odpowiednio filetowany, czeka Cię smakołyk, niezależnie od tego, czy zjesz go smażonego, grillowanego, pieczonego, czy nawet surowego.

Śledzie pod pierzynką to jedno z najbardziej lubianych dań śledziowych na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia ale nie tylko. Jak zrobić śledzie pod pierzynką? Ta sałatka śledziowa ma kilka warstw składników ze śledziem na spodzie, dlatego zwykle nazywa się ją Śledźem pod pierzynką. .

Jak zrobić śledzie pod pierzynką?

Składniki:

  • 3 filety śledzia solonego
  • 1 średnia cebula posiekana
  • 4 średnie buraki pieczone lub gotowane tarte
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • sól pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki i marchewki gotujemy w skórce. Śledzie pokroić w drobną kostkę, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, dodać pieprz i ułożyć na dnie miski. Wymieszać majonez z jogurtem. Starte buraki wymieszać z 3 łyżkami sosu majonezowego i przykryć śledziem w misce. Kroimy ziemniaki w drobną kostkę- to będzie kolejna warstwa w misce. Drobno kroimy marchewki i mieszamy z pozostałym sosem majonezowym. Przykrywamy nią warstwę ziemniaków w misce. Jajka zcieramy na tarce o małych oczkach i wykańczmy nimi danie.

Sałatka najlepsza jest następnego dnia, kiedy smaki się mieszają. Każdy smakosz łososia z pewnością doceni walory tego dania a zarazem jego prostotę. Nie bez powodu bowiem łosoś pod pierzynką cieszy się taką popularnością. Jeśli nie wiedziałeś do tej pory jak go przyrządzić ten artykuł z pewnością pomógł ci rozwiać wątpliwości. Zatem przygotuj składniki i do dzieła.