Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 1, 5 szklanki mąki pszennej puszystej poznańskiej (lubella), 1 jajko, 1 średnia główka białej kapusty, 1 średnia cebula, 6 łyżek smalcu, koperek, sól, czarny i kolorowy pieprz ziarnisty, mielony pieprz czarny.
Przygotowanie – na początek należy mąkę przesiać na stolnicę. Następnie dodajemy całe jajko oraz 3/4 szklanki ciepłej wody. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na około 10 minut czasu, aby nam mąka troszkę napęczniała. Po tym czasie ciasto makaronowe rozwałkujmy na bardzo cienki płat. Całość odstawmy na kolejne 10-15 minut czasu, aby nam przeschło. Następnie ostrym nożem pokrójmy je w niewielkie kwadraciki. Odstawmy łazanki, aby dalej nam schły. W między czasie białą kapustę oczyśćmy z wierzchnich liści i drobno ją poszatkujmy. Przełóżmy do garnka, zalejmy wodą z solą i krótko obgotujmy (około 10 minut czasu). Odlejmy na sicie, pozostawmy do całkowitego osączenia. Natomiast cebulę obierzmy, pokrójmy w kostkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzejmy smalec. Wrzućmy cebulę i przesmażmy. Kiedy cebula się zrumieni, dodajmy do niej obgotowaną kapustę. Całość starannie wymieszajmy, smażmy, mieszając przez kilkanaście minut czasu. Na koniec kapustę jeszcze doprawmy do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Następnie w osobnym garnku zagotujmy wodę z solą. Partiami wrzucajmy łazanki i gotujmy je minutę czasu od wypłynięcia. Wymieszajmy z kapustą i przez moment duśmy razem. Gotową potrawę udekorujmy jeszcze ziarnami kolorowego i czarnego pieprzu i koperkiem.