Łazanki z kapusty kiszonej

Łazanki

Łazanki to rodzaj makaronu, otrzymywany dzięki pokrojeniu poprzecznie zwiniętego w rulon, twardego, przeschniętego już ciasta na małe kwadraciki. Łazanki zagnieździły się w polskiej kuchni, a tradycyjnie są podawane podczas wigilii. Każdy kto ich nigdy nie próbował, powinien chociaż raz w życiu ich skosztować, aby poznać smak, do którego z pewnością będą chcieli wrócić.

Łazanki z czym podawać?

Łazanki można podawać na różne sposoby. Najczęściej spotykamy je przyrządzane:

  • ze świeżą kapustą i pieczarkami;
  • z grzybami leśnymi;
  • ze słoniną;
  • z mięsem;
  • z warzywami;
  • z boczkiem;
  • z białą kiełbasą;
  • z serem fetą;
  • z owocami morza;

Łazanki z kapusty kiszonej i z kiełbasą

Jedną z najpopularniejszych wersji serwowanych łazek, są łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą. Danie to charakteryzuje się wspaniałą kompozycją smakową i może być podawane na każdą nadarzającą się okazję.

Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujemy następujących składników:

  • 250 g łazanków;
  • 500 g kiszonej kapusty;
  • 500 g kiełbasy;
  • 200 g wędzonego boczku;
  • 2 duże cebule;
  • 1 średnia marchew;
  • majeranek;
  • liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • pieprz;
  • sól;
  • olej;

Przygotowanie potrawy

  1. łazanki należy ugotować według opisu zawartego na opakowaniu; do wody dodać trochę oleju i soli;
  2. marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach;
  3. kapustę kiszoną zmieszać z marchewką oraz przyprawami;
  4. cebulę, boczek i kiełbasę pokroić i usmażyć na patelni przez około 10 minut;
  5. do usmażonych kiełbasy, boczku i cebuli dodać kiszoną kapustę z marchewką i przyprawami;
  6. wszystko przesmażyć przez kolejnych 10 minut;
  7. dodać łazanki i wszystko dokładnie wymieszać;
  8. podsmażyć jeszcze przez kilka minut, aby łazanki przegryzły się ze smakiem pozostałych produktów;
  9. danie gotowe do podania;

Czas przygotowania dania to 30-40 minut, poziom trudności: łatwy, koszt: umiarkowany. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą to proste danie, które zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych potraw. Najlepiej smakuje na podana na ciepło. 100 g potrawy ma około 260 kalorii. Jest to danie sycące i może być podane jako jeden pełny posiłek.

Wykonując to danie warto także pokusić się o samodzielne przygotowanie łazanek. Jest to bardzo proste. Aby je zrobić potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki pszennej mąki;
  • 2 sztuki jajek;
  • wodę;
  • szczyptę soli;
  • olej;

Sposób przygotowania:

  1. przesianą mąkę rozsypujemy na blacie i robimy z niej górkę;
  2. w górce należy zrobić wgłębienie i wbić jajka;
  3. dodać sól, olej i wodę;
  4. wszystko wymieszać;
  5. zagniatamy ciasto;
  6. dzielimy na 4 części; pozostawiamy na kwadrans;
  7. każdą część wałkujemy na cienkie ciasto i kroimy kwadraciki;
  8. gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju;
  9. odcedzamy wodę;