Pasternak i jego wykorzystanie w kuchni

Pasternak jest trochę zapomniany i często mylony z pietruszką, jednak zastosowaniem kulinarnym znacząco się od niej różni. Jedli go wszyscy, dopóki polska kuchnia nie poznała włoszczyzny i ziemniaków. One jednak przetrwały próbę czasu, a pasternak z kolei nie miał już tyle szczęścia. Roślina ta jest jednak bardzo aromatyczna, wielozadaniowa i uniwersalna – świetnie łączy się z cytyną, masłem oraz natką pietruszki. Dawniej był również wykorzystywany w gorzelnictwie i piwowarstwie, w produkcji zaś pasternakowego piwa przodowali Irlandczycy. Potrawy z pasternaku wciąż tak naprawdę czekają na odkrycie, są świetnym składnikiem kremowych zup i puree.

Kilka przepisów na potrawy z pasternaku

ZUPA KREM Z PASTERNAKU I SELERA

Składniki:

– 6 pasternaków

– 3 bulwy selera

– 1 biała cebula

– 1 ziemniak

– sól i pieprz

– 500 ml śmietanki 36%

– 300 ml bulionu z kurczaka

– 3 łyzki zimnego masła

– 2 łyzki oleju.

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w piórka, a obranego ziemniaka kroimy w kostkę.

2. Rozgrzewamy olej w rondlu, następnie podsmażamy cebulę oraz ziemniaki.

3. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę: pasternak oraz seler, smażymy przez 4 minuty.

5. Następnie zalewamy śmietanką i bulionem i gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

6. Dodajemy masło i miksujemy, następnie przecedzamy przez sito i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

FRYTKI Z PASTERNAKU Z MAJONEZEM, AWOKADO, KOLENDRĄ ORAZ FISTASZKAMI

Składniki:

– 4 duże pasternaki

– 1/2 l oleju do smażenia

– sól

– 1 jajko

– 1 żółtko

– 150 ml oleju

– 1 łyżka musztardy

– 3 łyżki soku z cytryny

– 1 dojrzałe awokado

– pęczek kolendry

– 30 g fistaszków

– sól i pieprz.

Wykonanie:

1. Pasternak myjemy i obieramy.

2. Następnie obieraczką tniemy go na długie wstęgi, gotujemy w osolonej wodzie przez 30 sekund i  kolejno hartujemy w wodzie z lodem.

3. Pasternak dokładnie suszymy i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu w temperaturze 160 stopni C przez 3 minuty.

4. Gotowe, usmażone wstążki osuszamy na papierze i delikatnie solimy.

5. Musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli, jajko oraz  żółtko dokładnie miksujemy, dodając stopniowo olej cienkim strumieniem. Miksujemy do wyczerpania oleju i uzyskania gęstej, zwartej oraz błyszczącej konsystencji.

6. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy je w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę, następnie  wszystko łączymy z majonezem i tłuczonymi fistaszkami, doprawiamy solą i pieprzem.

7. Majonez przekładamy do miseczki, dekorujemy orzechami oraz  kolendrą. Obok majonezu na talerzu układamy usmażone chipsy z pasternaku.