Placuszki drożdżowe z jagodami

Placuszki lub inaczej racuchy drożdżowe z jagodami są bardzo puszyste i wyśmienicie smakują z owocami sezonowymi. W tym przepisie zostały użyte jagody, ale z powodzeniem można je zastąpić innymi ulubionymi, bądź sezonowymi owocami. Proste, pyszne placki drożdżowe są idealne na śniadanie lub kolację. Owoce podczas smażenia mogą lekko puszczać sok, ale nie należy przejmować się tym zbyt mocno i smażyc je po prostu dalej, aż do uzyskania złotego koloru skórki. Podczas smażenia koniecznie należy kontrolować temperaturę oleju, aby racuchy zbyt szybko się nie rumieniły, ponieważ mogą być w środku surowe. Najlepiej smażyć je na średnio rozgrzanym tłuszczu lub lekko mniejszym. Konsystencja ciasta na te placki z jagodami powinna być podobna do kwaśnej śmietany. Gęsta, a podczas smażenia placuszki nie powinny się zbyt mocno rozlewać na boki.Dzięki zawartości drożdży podczas smażenia jeszcze podrosną i się napuszą. Placki drożdżowe z jagodami to w sezonie letnim świetny pomysł na urozmaicenie, a także podawanie racuszków w troszkę innej postaci. Ciasto jest na tyle gęste, że można uformować je w duże placki, które podczas smażenia jeszcze zwiększają swoją objętość. Z jagodami są przepyszne, ale najlepsze są prosto z patelni oprószone cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe z jagodami

Składniki:

– 3 szkl. mąki tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)

– 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych

– 1 jajko

– 2 łyżki cukru

– 1 1/1 szkl. ciepłego mleka

– szczypta soli

– 1 szkl. jagód

– cukier puder do posypania.

Wykonanie:

1. Robimy zaczyn: drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy je szklanką ciepłego mleka, dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

2. Jeśli używamy suchych drożdży: mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże – ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn – oraz cukier, sól, jajko, mleko.

3. Jeśli używamy świeżych drożdży i robimy zaczyn, postępujemy dokładnie tak samo: czyli przesiewamy pozostałą mąkę do miski, dodajemy zaczyn, cukier, sól, jajko oraz mleko.

4. Mieszamy składniki ciasta używając drewnianej łyżki do momentu, aż nie będzie w nim grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję odrobinę rzadszą od gęstej śmietany. Owijamy miskę z ciastem folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie dodajemy na wierzch jagody, ale nie mieszamy. Patelnię z niewielką ilością oleju lekko rozgrzewamy, wykładamy na nią łyżką placuszki i smażymy do uzyskania złotego koloru.

6. Racuszki podajemy oprószone cukrem pudrem.