Przystawki są wprowadzeniem do dań głównych, a ich ilość i charakter powinny być dostosowane do reszty menu. Eleganckie przystawki na zimno – podane dekoracyjnie, najczęściej w postaci kolorowych sałatek lub innych eleganckich kompozycji. Złożone są często z bardzo prostych składników i są prawdziwą ozdobą stołu. Faszerowane jajka, roladki, tartaletki, sałatki…pomysłów na takie przystawki jest naprawdę mnóstwo.
Eleganckie przystawki na zimno
PIECZARKI FASZEROWANE SERKIEM
Składniki:
– 500 g pieczarek
– 200 g serka kremowego zwykłego lub z ziołami
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– łyżka oleju rzepakowego
– tłuszcz do posmarowania formy.
Wykonanie:
1. Pieczarki obrać i odciąć nóżki, posiekać je drobno.
2. Czosnek obrać i posiekać.
3. Posiekane nóżki wraz z czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju do momentu, aż woda całkiem wyparuje i pozostawić do ostygnięcia.
4. Dodać serek i wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć je w naczyniu.
6. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C na funkcji piekarnika góra – dół.
PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– kilka łyżek pesto
– 40 g suszonych pomidorów
– 220 g mozzarelli.
Wykonanie:
1. Ciasto francuskie pokroić w kwardaty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Pokrojone kwadraty posmarować pesto, zostawiając odstęp od brzegów.
3. Mozzarellę pokroić w kostkę, a suszone pomidory pokroić drobno. Składniki wyłożyć na pokrojone kwadraty ciasta francuskiego posmarowane pesto.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, piec przekąski na funkcji piekarnika góra – dół do zarumienienia.
HAWAJSKIE ZAPIEKANKI
Składniki:
– 2 bagietki
– 100 g szynki
– 340 g osączonego ananasa z puszki
– 200 g kremowego serka
– łyżka ulubionych, posiekanych ziół
– sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Bagietki pokroić ukośnie na kromki.
2. Szynkę i ananasa kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy z serkiem i ziołami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Masą smarujemy pokrojone kromki bagietki i zapiekamy ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym na 180 st. C na funkcji piekarnika góra – dół.
4. Podajemy na ciepło lub na zimno.
JAJKA FASZEROWANE Z AWOKADO
Składniki:
– 6 jajek
– dojrzałe awokado
– 1 czerwona cebula
– sok z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, skrapiamy go sokiem z cytryny.
4. Żółtka i awokado rozgniatamy widelcem i mieszamy, dodajemy oliwę i cebulę., doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Napełniamy farszem białka.