Przystawki na zimno

Przystawki są wprowadzeniem do dań głównych, a ich ilość i charakter powinny być dostosowane do reszty menu. Eleganckie przystawki na zimno – podane dekoracyjnie, najczęściej w postaci kolorowych sałatek lub innych eleganckich kompozycji. Złożone są często z bardzo prostych składników i są prawdziwą ozdobą stołu. Faszerowane jajka, roladki, tartaletki, sałatki…pomysłów na takie przystawki jest naprawdę mnóstwo.

Eleganckie przystawki na zimno

PIECZARKI FASZEROWANE SERKIEM

Składniki:

– 500 g pieczarek

– 200 g serka kremowego zwykłego lub z ziołami

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz

– łyżka oleju rzepakowego

– tłuszcz do posmarowania formy.

Wykonanie:

1. Pieczarki obrać i odciąć nóżki, posiekać je drobno.

2. Czosnek obrać i posiekać.

3. Posiekane nóżki wraz z czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju do momentu, aż woda całkiem wyparuje i pozostawić do ostygnięcia.

4. Dodać serek i wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć je w naczyniu.

6. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C na funkcji piekarnika góra – dół.

PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

– opakowanie ciasta francuskiego

– kilka łyżek pesto

– 40 g suszonych pomidorów

– 220 g mozzarelli.

Wykonanie:

1. Ciasto francuskie pokroić w kwardaty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Pokrojone kwadraty posmarować pesto, zostawiając odstęp od brzegów.

3. Mozzarellę pokroić w kostkę, a suszone pomidory pokroić drobno. Składniki wyłożyć na pokrojone kwadraty ciasta francuskiego posmarowane pesto.

4. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, piec przekąski na funkcji piekarnika góra – dół do zarumienienia.

HAWAJSKIE ZAPIEKANKI

Składniki:

  – 2 bagietki

– 100 g szynki

– 340 g osączonego ananasa z puszki

– 200 g kremowego serka

– łyżka ulubionych, posiekanych ziół

– sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

1. Bagietki pokroić ukośnie na kromki.

2. Szynkę i ananasa kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy z serkiem i ziołami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Masą smarujemy pokrojone kromki bagietki i zapiekamy ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym na 180 st. C na funkcji piekarnika góra – dół.

4. Podajemy na ciepło lub na zimno.

JAJKA FASZEROWANE Z AWOKADO

Składniki:

 – 6 jajek

– dojrzałe awokado

– 1 czerwona cebula

– sok z cytryny

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– sól, pieprz.

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka.

2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, skrapiamy go sokiem z cytryny.

4. Żółtka i awokado rozgniatamy widelcem i mieszamy, dodajemy oliwę i cebulę., doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Napełniamy farszem białka.