Ryba po grecku
Ryba po grecku, choć sama nazwa sugeruje co innego, jest jest jednym z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Najczęściej możemy ją spotkać podaną we wigilię, ale świetnie nadaje się też na inne okazje, takie jak imprezy czy spotkania rodzinne. Rybę po grecku można podawać na ciepło, jak i na zimno, a jej smak za każdym razem jest wyborny. Warto zaznaczyć, że jest to nie tylko bardzo smaczna potrawa, ale każe bardzo zdrowa. Ryby bowiem, są bardzo pożądane w naszej diecie, a w połączeniu z warzywami stanowi świetną propozycję na pełnowartościowy posiłek.
Ryba po grecku prosty przepis
Ryba po grecku jest dość prostą potrawą do przyrządzenia, a czas jej wykonania wynosi około pół godziny. Najważniejszym składnikiem tego dania jest ryba. Najlepiej wybrać rybę białą. Świetnie nada się tutaj dorsz, mintaj, morszczuk lub miruna. Samą rybę można usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub uparować w garnku.
Składniki, których potrzebujemy do przygotowania 6 porcji:
- 1 kg wybranej ryby;
- 0,5 kg marchewki;
- 200 g pietruszki;
- 100 g surowego selera;
- 1 por;
- 2 cebule;
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g);
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka, oregano, bazylia, pieprz, sól, cukier;
- olej do smażenia;
- sok z cytryny;
- mąka;
- dwa jajka;
- natka pietruszki;
- szklanka wody;
Sposób przygotowania:
- rybę należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem;
- rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans;
- obrać i umyć wszystkie warzywa;
- marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, na średnich oczkach;
- cebulę i por pokroić w drobne kawałki;
- na patelnię z odrobiną oleju wrzucić warzywa i przyprawy, smażyć przez około 15 minut na średnim ogniu, dolewać sukcesywnie wody, żeby warzywa się nie przypaliły; pod koniec dodać koncentrat pomidorowy;
- rybę obtoczyć w jajku i mące, usmażyć na rozgrzanym oleju; smażyć do czasu otrzymania złotej panierki;
- usmażoną rybę przełożyć do naczynia; na rybę wyłożyć równomiernie sos warzywny;
- danie gotowe
Aby uzyskać lepszy smak potrawy, danie należy przygotować jeden lub dwa dni wcześniej, wtedy ryba przegryzie się ze smakiem warzyw. Chcąc podać danie na ciepło wystarczy je podgrzać w piekarniku. Dla lepszego efektu wizualnego, na wierzch można posypać posiekaną natkę pietruszki.
Jedna porcja dania, około 200 g ma 300 kalorii. Liczbę tę, można zmniejszyć ograniczając olej, a rybę można upiec w folii aluminiowej. Danie to dostarcza dużą ilość białka, tłuszczu i kwasów nienasyconych.