Szukasz inspiracji na kolorowe, sycące, a jednocześnie fajnie wyglądające sałatki na imprezę? Z pewnością taka inspiracja przyda Ci się na każdą imprezę jak: Sylwestra, Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, imieniny lub po prostu na zwykłą domówkę. Pomocna ona będzie szczególnie wówczas, kiedy na domówkę przygotowujesz wciąż tą samą ulubioną sałatkę i chciałabyś wprowadzić nieco urozmaicenia. Czasem mamy ochotę na coś bardziej wymyślnego, oryginalnego oraz bardziej sycącego. Sałatki zazwyczaj kojarzą się nam z potrawami jarskimi, jest jednak również wiele popularnych i powszechnie znanych składników z dodatkiem mięsa, głównie drobiowego, takiego jak szynki czy grillowanego kurczaka. Tak więc przepis na sałatkę na imprezę może być naprawdę urozmaicony.
Przepis na sałatkę na imprezę
SAŁATKA GYROS
Składniki:
– 1 kapusta pekińska
– 700 g piersi z kurczaka
– 1 łyżeczka przyprawy gyros
– 2 łyżki oleju
– 100 g ogórków konserwowych
– 1 puszka kukurydzy
– 200 g pomidorków koktajlowych
– 1 czerwona cebula
– 1 długi ogórek zielony
Sos czosnkowy:
– 3 łyżki majonezu
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
– szczypta soli, pieprzu
Wykonanie:
1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z małą ilością oleju, doprawiamy przyprawą gyros.
2. Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie przyprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Ogórki konserwowe oraz świeżego ogórka kroimy w drobniutką kostkę, cebulę zaś siekamy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki, a kapustę pekińską drobno siekamy.
4. Do większej i najlepiej szklanej, przezroczystej miski na sałatki układamy kolejno warstwy:
– połowa podsmażonego kurczaka
– cebula
– świeży ogórek
– kukurydza
– 3/4 sosu czosnkowego
– pomidorki koktajlowe
– ogórki konserwowe
– kapusta pekińska
– pozostały sos czosnkowy
– pozostały podsmażony kurczak.
SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM
Składniki:
– 320 g selera konserwowego ze słoika
– 150 g szynki drobiowej
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1/3 puszki ananasa z puszki
– 150 g żółtego sera
– 2 małe ogórki konserwowe
– 2-3 łyżki majonezu
– Szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
1. Szynkę drobiową, żółty ser i dwa ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Krążki ananasa kroimy w mniejsze kawałeczki.
2. Do miski dodajemy pokrojoną szynkę, ananasa, ogórki, żółty ser oraz odcedzoną kukurydzę konserwową i odciśnięty z zalewy seler konserwowy można go lekko pokroić na mniejsze kawałki.
3. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu, szczyptę soli i pieprzu, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
4. Gotową sałatkę z przechowujemy w lodówce.