Kurczak z parmezanem – przepis

Jak zrobić kurczak z parmezanem który nigdy nie jest rozmoczony?

To bez wątpienia najpopularniejsze danie bez makaronu w restauracjach w stylu włosko-amerykańskim. I choć ten pyszny posiłek może wydawać się fantazyjny, w rzeczywistości łatwo go przygotować w domu.

W rzeczywistości kurczak z parmezanem jest jednym z tych posiłków, które często najlepiej przyrządza się we własnej kuchni. Główny problem polega na tym, że restaracje często topią kurczaka w tak dużej ilości sosu i sera, że ​​kończy się to dużą, rozmoczoną kępą kurczaka i sera. Ale nie musi tak być, nie tą metodą.
W przeciwieństwie do wielu dań restauracyjnych, ta metoda nie przytłacza kurczaka sosem i serem. Klucz do wspaniałego kurczaka z parmezanem bez rozmoknięcia? Nie nakładaj sosu pod kotlety z kurczaka, tylko odrobinę sosu na wierzchu, aby panierka pozostała stosunkowo chrupiąca. Jeśli lubisz dużo sosu na parmezanie z kurczaka, to w porządku, zawsze możesz podać dodatkowy sos z boku. Co ciekawe, większość wersji używa tylko mozzarelli. Tutaj wybirana jest pyszna mieszanka świeżej mozzarelli, pikantnego Provolone i prawdziwego parmezanu.
Kolejną małą sztuczką, jest dodanie do bułki tartej tartego parmezanu, co dodaje kolejną warstwę smaku. Podsmażysz pierś z kurczaka w panierce i parmezanem na złoty kolor, a następnie przełożysz je na blachę do pieczenia i dodasz sos (ale nie za dużo!), ser i zioła.

Składniki

Przepis jest wystarczający na 4 porcje

  • 4 połówki piersi kurczaka bez skóry i kości
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka bułki tartej lub więcej w razie potrzeby
  • ¾ szklanka tartego parmezanu, podzielona
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby
  • ½ szklanki oliwy z oliwek do smażenia
  • ½ szklanki przygotowanego sosu pomidorowego
  • ¼ szklanki świeżej mozzarelli, pokrojonej w drobną kostkę
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • ½ szklanki startego sera provolone
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Wskazówki jak wykonać

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C

Krok 2
Umieść piersi kurczaka między dwoma arkuszami grubego plastiku (zamykane torebki do zamrażania dobrze się sprawdzają) na solidnej, równej powierzchni. Mocno rozbij kurczaka gładką stroną młotka do mięsa. Dopraw kurczaka dokładnie solą i pieprzem.

Krok 3
Jajka ubij w płytkiej misce i odstaw.

Krok 4
Wymieszaj bułkę tartą i 1/2 szklanki parmezanu w osobnej misce, odstaw na bok.

Krok 5
Umieść mąkę w przesiewaczu lub sitku; posyp piersi kurczaka, równomiernie pokrywając obie strony.

Krok 6
Zanurz posmarowaną mąką pierś z kurczaka w roztrzepanych jajkach. Przełóż pierś na masę z bułki tartej, dociskając okruchy z obu stron. Powtórz dla każdej piersi. Odstaw kurczaka na 10 do 15 minut.

Krok 7
Rozgrzej 1/2 cala oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu, aż zacznie migotać. Smaż kurczaka na rozgrzanym oleju na złoty kolor, około 2 minuty z każdej strony. Kurczak skończy się gotować w piekarniku.

Krok 8
Przełóż kurczaka do naczynia do pieczenia. Posyp każdą pierś 2 łyżkami sosu pomidorowego. Ułóż każdą pierś z kurczaka w równej ilości sera mozzarella, świeżej bazylii i sera provolone. Posyp pozostałym parmezanem na wierzchu i skrop 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.

Krok 9
Piecz w nagrzanym piekarniku, aż ser się zarumieni, a piersi z kurczaka nie będą już różowe w środku, 15-20 minut. Termometr do natychmiastowego odczytu włożony do środka powinien wskazywać co najmniej 74 stopnie C.