Pyszna i prosta sałatka z pora naciowego i kurczaka

To dość znany przepis, który jest prosty ale i bardzo smaczny. Wiele osób urozmaica go swoimi dodatkami wedle uznania. Sałatka z pora naciowego i kurczaka to nie jest typowa sałatka z kurczakiem. Niektórzy lubią dodawać do niej posiekane jabłko dla słodkiej nuty, a także posiekane zielone oliwki dla ich pikantnej słoności.

„Sekretnym sosem” w tej sałatce z kurczakiem jest łyżka konfitury śliwkowej, którą niektórzy wtajemniczeni dodają do sosu na bazie majonezu. Można użyć dowolnej galaretki jagodowej lub dżemu, ale ponieważ powidła śliwkowe są najczęściej pod ręką, toteż są najczęściej używane.

Jak gotować kurczaka na sałatkę z kurczaka?

Jeśli zamierzasz przyrządzić kurczaka specjalnie na sałatkę z kurczakiem, najłatwiej jest go ugotować.
Zagotuj w garnku 2 litry wody i 1 łyżkę soli. Gdy woda się nagrzewa, pokrój piersi z kurczaka bez skóry, bez kości na duże kawałki. Gdy woda się zagotuje, dodaj kurczaka i ponownie gotuj w garnku. Następnie wyłącz palnik, przykryj garnek i zostawm mięso na 15 minut w gorącej wodzie, przygotowując wszystko inne. Gotowanie kurczaka w ten sposób pozwala kurczakowi delikatnie sie gotować dzięki czemu mięso zachowuje więcej wilgoci.

Po zakończeniu gotowania można zachować płyn w postaci lekkiego bulionu z kurczaka. Warto wspomnieć, że możesz z łatwością użyć dowolnie przyrządzonego kurczaka do tej sałatki — kurczaka z rożna, kurczaka z grilla lub kurczaka pieczonego. W ten sposób możesz też pozbyć sie „resztek” mięsa z obiadu itp.

Jak długo wytrzyma ta sałatka z kurczaka

Możesz zrobić tę sałatkę dzień lub dwa wcześniej, jeśli poczekasz z dodaniem sałaty tuż przed podaniem. Sałatka będzie przechowywana przez kilka dni w lodówce, ale sałata straci chrupkość i zwiędnie, więc możesz zostawić sałatę, jeśli spodziewasz się resztek.

Sałatka z pora naciowego i kurczaka – składniki:

  • piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na kawałki
  • 2 łodygi pora naciowego, posiekane
  • 1/2 czerwonej papryki, bez pestek i posiekana
  • 4 do 6 zielonych oliwek, bez pestek i posiekanych
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/2 do 1 jabłka, wydrążonego i pokrojonego
  • 1/3 sałaty lodowej, pokrojonej w plastry i posiekanej

Ugotuj kurczaka (pomiń, jeśli używasz już ugotowanego kurczaka).
Przygotuj sos sałatkowy z kurczaka w dużej misce. Wymieszaj majonez, konfitury i sok z cytryny. Zadbaj o odpowiednią równowagę słodyczy i kwasowości. Sos sałatkowy nie powinien być ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny.
Dodaj więcej konfitur lub soku z cytryny, aż osiągniesz pożądaną równowagę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj posiekanego pora, paprykę, oliwki, czerwoną cebulę i jabłko.
Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z dressingiem i warzywami.