Pasternak jest trochę zapomniany i często mylony z pietruszką, jednak zastosowaniem kulinarnym znacząco się od niej różni. Jedli go wszyscy, dopóki polska kuchnia nie poznała włoszczyzny i ziemniaków. One jednak przetrwały próbę czasu, a pasternak z kolei nie miał już tyle szczęścia. Roślina ta jest jednak bardzo aromatyczna, wielozadaniowa i uniwersalna – świetnie łączy się z cytyną, masłem oraz natką pietruszki. Dawniej był również wykorzystywany w gorzelnictwie i piwowarstwie, w produkcji zaś pasternakowego piwa przodowali Irlandczycy. Potrawy z pasternaku wciąż tak naprawdę czekają na odkrycie, są świetnym składnikiem kremowych zup i puree.
Kilka przepisów na potrawy z pasternaku
ZUPA KREM Z PASTERNAKU I SELERA
Składniki:
– 6 pasternaków
– 3 bulwy selera
– 1 biała cebula
– 1 ziemniak
– sól i pieprz
– 500 ml śmietanki 36%
– 300 ml bulionu z kurczaka
– 3 łyzki zimnego masła
– 2 łyzki oleju.
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w piórka, a obranego ziemniaka kroimy w kostkę.
2. Rozgrzewamy olej w rondlu, następnie podsmażamy cebulę oraz ziemniaki.
3. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę: pasternak oraz seler, smażymy przez 4 minuty.
5. Następnie zalewamy śmietanką i bulionem i gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
6. Dodajemy masło i miksujemy, następnie przecedzamy przez sito i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
FRYTKI Z PASTERNAKU Z MAJONEZEM, AWOKADO, KOLENDRĄ ORAZ FISTASZKAMI
Składniki:
– 4 duże pasternaki
– 1/2 l oleju do smażenia
– sól
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 150 ml oleju
– 1 łyżka musztardy
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 dojrzałe awokado
– pęczek kolendry
– 30 g fistaszków
– sól i pieprz.
Wykonanie:
1. Pasternak myjemy i obieramy.
2. Następnie obieraczką tniemy go na długie wstęgi, gotujemy w osolonej wodzie przez 30 sekund i kolejno hartujemy w wodzie z lodem.
3. Pasternak dokładnie suszymy i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu w temperaturze 160 stopni C przez 3 minuty.
4. Gotowe, usmażone wstążki osuszamy na papierze i delikatnie solimy.
5. Musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli, jajko oraz żółtko dokładnie miksujemy, dodając stopniowo olej cienkim strumieniem. Miksujemy do wyczerpania oleju i uzyskania gęstej, zwartej oraz błyszczącej konsystencji.
6. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy je w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę, następnie wszystko łączymy z majonezem i tłuczonymi fistaszkami, doprawiamy solą i pieprzem.
7. Majonez przekładamy do miseczki, dekorujemy orzechami oraz kolendrą. Obok majonezu na talerzu układamy usmażone chipsy z pasternaku.