Przepisy kulinarne (w parze) – zapiekane bakłażany oraz zupa z pora

Przepisy kulinarne (w parze) przedstawmy na takie oto wybrane tematy: zapiekane bakłażany oraz zupa z pora.

Jeśli chodzi o zapiekane bakłażany, to do ich przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki: 2 średnie bakłażany, 100 g mozzarelli, 200 g parmezanu, 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g), bazylia, oliwa z oliwek, mielony pieprz czarny.

Przygotowanie – bakłażany pokrójmy w plastry grubości 0, 5 cm. Oprószmy je solą i odstawmy na 10-12 minut czasu. Następnie opłuczmy je wodą. Czynność powtarzamy z drugą stroną plastrów. Osuszamy. Następnie smażymy je na rozgrzanej oliwie. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo: pomidory z zalewą, przyprawione solą i mielonym pieprzem czarnym, listki bazylii, przyprawione solą i mielonym pieprzem czarnym, listki bazylii i mozzarelli oraz bakłażany itd. Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory, które posypujemy startym wcześniej na tarce o drobnych oczkach parmezanem. Na koniec naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 19-22 minut czasu.

Drugi przepis to zupa z pora i do jej przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki: 1 średnia marchewka, 400 g pora, 1 łyżeczka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 2 średnie ząbki czosnku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, mielony pieprz czarny.

Przygotowanie – marchewkę i por pokrójmy w krążki. Następnie dolewamy 2, 1 litra wody i łyżeczkę oleju. Całość gotujemy w garnku około 24-26 minut czasu. Po tym czasie miksujemy. Następnie dodajmy zmiażdżony ząbek czosnku, jogurt, oraz sól i mielony pieprz czarny. Całość mieszamy. Według naszego uznania gotową zupę możemy podawać z grzankami z pełnoziarnistego chleba.