Kuchnia kubańska – przepisy, które zasmakują każdemu 

Kuchnia kubańska

Każdy kraj słynie z innego rodzaju sporządzanych przypraw. W jednych krajach sporządzane posiłki są pełne przepychu, w innych są skromniejsze, w jednych dominują ostre smaki w innych zupełnie inne, w jednych krajach gotowanie jest niemal rytuałem, poświęca mu się wiele czasu, w innych natomiast dominuje łatwość i prostota. Taka jest właśnie kuchnia kubańska. Przyglądając się jej można zauważyć nieco podobieństw do kuchni hiszpańskiej, francuskiej czy też afrykańskiej. Kuba, jako kraj, nie ma dostępu do wielu produktów, toteż można się spotkać ze stwierdzeniem, że Kubańczycy potrafią zrobić coś dobrego do jedzenia z przysłowiowego niczego.

Podstawowe składniki kuchni kubańskiej

Na Kubie wiele potraw bazuje na białym ryżu, jajkach i czarnej fasoli. W potrawach mięsnych dominuje wieprzowina i drób, rzadko spotyka się wołowinę. Jeżeli natomiast chodzi o przyprawy, do najczęściej używanych należą: kmin, liście laurowe, kolendra, oregano, czosnek, cebula oraz sok z kwaśnych cytrusów.

Kuchnia kubańska przepisy, które zna każdy Kubańczyk

Najbardziej popularnymi daniami serwowanymi na Kubie są:

  • arroz con pollo – jest to ryż podawany z kurczakiem i warzywami; potrawa ta ma kolor żółty dzięki użyciu bijo, przyprawy, która jest tańszym zamiennikiem szafranu;
  • arroz congri – jest to potrawa składająca się z białego ryżu i czarnej fasoli, odpowiednio doprawiona kminkiem, oregano, cebulą, czosnkiem; w bogatszej wersji tej potrawy, można znaleźć skórki wieprzowe oraz bekon;
  • ajiaco – jest to kubańska potrawa narodowa; zupa gotowana na bazie dostępnych mięs z takimi warzywami jak: kukurydza, ziemniaki, bataty, malanga czy dynia; w zależności od danego terenu Kuby, zupa ta może się nieco różnić;
  • ropa vieja – stanowi jedną z najpopularniejszych potraw kubańskich; jest to długo gotowana w sosie pomidorowym wołowina podawana z ryżem;
  • la croqeta – są to krokiety, smażone w głębokim tłuszczu; faszerowane kurczakiem, rybami lub warzywami

Potrawy z bananami

Kuba jest krajem, na którym występują różne odmiany bananów, toteż są one często wykorzystywane w kuchni kubańskiej. Do ciekawych dań należą:

  • tostones – są to przyprawione solą zielone banany, dwukrotnie smażone w tłuszczu; stanowią częsty dodatek do obiadu;
  • fufu – jest to bananowe puree, doprawione cytryną, czosnkiem i cebulą; pasuje do większości dań mięsnych i gulaszowych;
  • chicharritas – są to chipsy bananowe smażone na głębokim tłuszczu; osolone, stanowią przekąskę dla mieszkańców Kuby.