Kanapki z wołowiną – uczta dla mięsożerców 

Większość z nas, przynajmniej raz w życiu odwiedziła popularne restauracje, w których serwowane są kanapki z mięsem wołowym. Wielu z nas je uwielbia i mogłoby je jeść bez końca. Warto zatem, samemu stworzyć takie kanapki, które nie dość że będą zdrowsze, to i my będziemy mieli satysfakcję, że udało nam się zrobić coś pysznego. Taka kanapka może zarówno nadawać się na śniadanie, obiad jak i kolację. Nasze kanapki, na pewno świetnie się sprawdzą, kiedy zaserwujemy je naszym gościom.

Przygotowanie wołowiny kluczem do pysznej kanapki

Skoro wołowina ma być najważniejszą częścią naszego dania, musi być idealnie przyrządzona. Wybierając mięso na nasze kanapki, najlepiej sięgnąć po polędwicę wołową, rostbef lub antrykot. Wybrane mięso, po przygotowaniu musi być delikatne i soczyste, dlatego bardzo ważny jest czas pieczenia naszego mięsa.

Wołowinę należy ogrzać do temperatury pokojowej, pokroić w cienkie plasterki, można trochę je rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć ją tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kilka liści laurowych i położyć kawałki mięsa. Smażyć około 5 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony. Po usmażeniu zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok. W tym momencie warto także przekroić naszą bułkę i podsmażyć ją na tłuszczu ze smażonego mięsa. Zabieg ten wzbogaci smak naszej kanapki.

Składniki potrzebne do wykonania kanapek

Do wykonania jednej kanapki potrzebujemy następujących składników:

  • 200 gram usmażonego mięsa na każdą kanapkę;
  • jedną ulubioną bułkę;
  • dwa liście sałaty;
  • dwa plasterki czerwonej cebuli;
  • kilka plasterków ogórka konserwowego lub koszonego (według upodobań);
  • 2 plasterki żółtego sera topionego;
  • kilka liści rukoli (według upodobań);
  • 1 plasterek pomidora;
  • ulubiony sos (możemy wykorzystać gotowe sosy lub zrobić własny)

Sposób przygotowania kanapki

Na podpieczony spód bułki położyć sałatę. Polać ulubionym sosem. Pasującym sosem będzie tutaj sos czosnkowy, paprykowy, ostry, pieprzowy, musztardowy lub majonezowy. Następnie kładziemy mięso, żółty ser oraz resztę warzyw (cebula, pomidor, ogórek, rukola). Na koniec przykrywamy górą bułki. Kanapka gotowa do podania i pożycia. Najlepiej smakuje, podana na ciepło.

Kanapki z wołowiną dobrze komponują się z frytkami lub pieczonymi batatami, toteż możemy się pokusić o upieczenie ich. Dodatkowo możemy wykorzystać też sosy, które świetnie nadadzą się do frytek lub batatów. Tak podane danie zachwyci każdego smakosza mięsnych kanapek.