Łazanki
Łazanki to rodzaj makaronu, otrzymywany dzięki pokrojeniu poprzecznie zwiniętego w rulon, twardego, przeschniętego już ciasta na małe kwadraciki. Łazanki zagnieździły się w polskiej kuchni, a tradycyjnie są podawane podczas wigilii. Każdy kto ich nigdy nie próbował, powinien chociaż raz w życiu ich skosztować, aby poznać smak, do którego z pewnością będą chcieli wrócić.
Łazanki z czym podawać?
Łazanki można podawać na różne sposoby. Najczęściej spotykamy je przyrządzane:
- ze świeżą kapustą i pieczarkami;
- z grzybami leśnymi;
- ze słoniną;
- z mięsem;
- z warzywami;
- z boczkiem;
- z białą kiełbasą;
- z serem fetą;
- z owocami morza;
Łazanki z kapusty kiszonej i z kiełbasą
Jedną z najpopularniejszych wersji serwowanych łazek, są łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą. Danie to charakteryzuje się wspaniałą kompozycją smakową i może być podawane na każdą nadarzającą się okazję.
Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujemy następujących składników:
- 250 g łazanków;
- 500 g kiszonej kapusty;
- 500 g kiełbasy;
- 200 g wędzonego boczku;
- 2 duże cebule;
- 1 średnia marchew;
- majeranek;
- liście laurowe;
- ziele angielskie;
- pieprz;
- sól;
- olej;
Przygotowanie potrawy
- łazanki należy ugotować według opisu zawartego na opakowaniu; do wody dodać trochę oleju i soli;
- marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach;
- kapustę kiszoną zmieszać z marchewką oraz przyprawami;
- cebulę, boczek i kiełbasę pokroić i usmażyć na patelni przez około 10 minut;
- do usmażonych kiełbasy, boczku i cebuli dodać kiszoną kapustę z marchewką i przyprawami;
- wszystko przesmażyć przez kolejnych 10 minut;
- dodać łazanki i wszystko dokładnie wymieszać;
- podsmażyć jeszcze przez kilka minut, aby łazanki przegryzły się ze smakiem pozostałych produktów;
- danie gotowe do podania;
Czas przygotowania dania to 30-40 minut, poziom trudności: łatwy, koszt: umiarkowany. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą to proste danie, które zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych potraw. Najlepiej smakuje na podana na ciepło. 100 g potrawy ma około 260 kalorii. Jest to danie sycące i może być podane jako jeden pełny posiłek.
Wykonując to danie warto także pokusić się o samodzielne przygotowanie łazanek. Jest to bardzo proste. Aby je zrobić potrzebujemy:
- 1,5 szklanki pszennej mąki;
- 2 sztuki jajek;
- wodę;
- szczyptę soli;
- olej;
Sposób przygotowania:
- przesianą mąkę rozsypujemy na blacie i robimy z niej górkę;
- w górce należy zrobić wgłębienie i wbić jajka;
- dodać sól, olej i wodę;
- wszystko wymieszać;
- zagniatamy ciasto;
- dzielimy na 4 części; pozostawiamy na kwadrans;
- każdą część wałkujemy na cienkie ciasto i kroimy kwadraciki;
- gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju;
- odcedzamy wodę;