Jeśli nie znasz chrzanu – to ostre warzywo korzeniowe, które zazwyczaj jest tarte i konserwowane w przyprawie. Tylko mała łyżeczka tego produktu może rozjaśnić wszystko, co gotujesz, od domowego vinaigrette po wolno pieczonego łososia.
Ale kiedy połączysz go z kremowymi elementami, takimi jak kwaśna śmietana czy majonez, staje się tym rewelacyjnym sosem chrzanowym. Idealny dodatek do efektownej polędwicy wołowej i żeberka podczas wakacji!
Najlepsze jest to, że ten sos nie maskuje soczystych, mięsnych smaków, których chcemy spróbować. Zamiast tego działa jak środek do czyszczenia palety między każdym kęsem. Nic dziwnego, że sos chrzanowy na ciepło do mięsa podawany jest z najlepszymi kawałkami!
Co zawiera sos chrzanowy na ciepło do mięsa
Ponieważ sam chrzan jest dość mocny (prawie jak wasabi), wystarczy kilka świeżych dodatków.
- Śmietana: Stanowi większość sosu, aby uzyskać efekt chłodzenia, lekki i kremowy.
- Chrzan: Aby uprościć sprawę, możesz użyć butelki gotowego chrzanu. Ale z pewnością możesz zrobić własny w domu.
- Musztarda Dijon: Ta musztarda jest doskonale przyprawione i dodaje trochę smaku sosowi.
- Majonez: Wystarczy jedna łyżka stołowa, aby wzmocnić lekkie, kremowe smaki. A jeśli masz czas – bardzo łatwo zrobić własny majonez!
- Szczypiorek: Jeśli chodzi o kremowe sosy, szczypiorek zawsze dodaje świeżego, ziołowego akcentu.
- Sól & Pieprz: Szczypta obu łączy ze sobą wszystkie smaki występujące w tym sosie.
Sposoby użycia sosu chrzanowego
Oto kilka innych powodów oprócz smaku, dla których powinieneś zrobić dwie (lub trzy) porcje tego specjalnego sosu.
- możesz smarować go na chlebie. Wystarczy upiec kilka kromek, posmarować warstwą sosu chrzanowego i zrobić z niego mięsistą kanapkę.
- możesz podawać ze świeżymi warzywami. Zamień dip na kremowy sos chrzanowy na półmisku warzywnym! Świetnie smakuje ze świeżo pokrojonym selerem, ogórkiem lub marchewką.
- możesz podawać z wołowiną. Podczas serwowania gościom zwykle nakładaj go łyżką na pokrojone w plastry mięso, aby uzyskać oszałamiającą prezentację. Możesz też zanurzyć w nim każdy kęs!
Opcje przechowywania
To świetny sos do lodówki. A jeśli masz trochę więcej, oto jak możesz go przechowywać:
Przechowuj sos w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.
Zamrażanie: Sos można zamrozić w hermetycznym pojemniku na okres do 2 miesięcy. Ale pamiętaj, że z czasem może stracić trochę ostrego smaku. A kiedy będziesz gotowy do użycia go, rozmroź w lodówce lub w temperaturze pokojowej, a następnie zamieszaj przed podaniem.