Zastanawiasz się, jak zrobić pyszny rosół z kury w domu? Dowiedz się szybko i łatwo właśnie z teg sprawdzonego i świetnego przepisu. Bogaty w smak kurczaka, ten tradycyjny bulion jest lekko doprawiony ziołami. Oprócz przyrządzania wspaniałych zup z kurczaka, ten przepis na bulion z kurczaka może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych przepisach, które wymagają rosołu z kurczaka.
Składniki
- 2 kg kościanych kawałków kurczaka (udka, skrzydełka, szyjki lub kość grzbietowa)
- 2 żeberka z selera z liśćmi, pokrojone na kawałki
- 2 średnie marchewki, pokrojone na kawałki
- 2 średnie cebule, pokrojone na ćwiartki
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, pokruszonego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 8 do 10 całych ziaren pieprzu
- 2 litry zimnej wody
Wskazówki
Aby przyrządzić pyszny rosół z kury wszystkie składniki włóż do garnka lub holenderskiego piekarnika. Powoli doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień, aż mieszanina będzie się gotować na wolnym ogniu. Duś bez przykrycia przez 3-4 godziny, w razie potrzeby zgarniając pianę.
Odstaw kurczaka na bok, aż ostygnie. Usuń mięso z kości. Wyrzuć kości; zachowaj mięso do innego użytku. Odcedź bulion, wyrzucając warzywa i przyprawy. Wstaw do lodówki na 8 godzin lub na noc. Zbierz tłuszcz z powierzchni i ewentualnie dopraw do smaku.
Rosół drobiowy robi się z mięsa i kości i gotuje się na kuchence przez stosunkowo krótki czas. Ma lekki smak kurczaka i doskonale nadaje się do zup, takich jak na przykład zupa z makaronem z kurczaka. Bulion z kurczaka robi się z kości, które są najpierw pieczone w piekarniku, a następnie gotowane na wolnym ogniu przez wiele godzin na kuchence. Wydłużony czas gotowania wyciąga z kości więcej kolagenu, co pogłębia smak wywaru. Doskonale nadaje się do przyrządzania sosów, takich jak te, które wymagają wywaru z kurczaka.
Czy możesz rozgotować bulion z kurczaka?
Jeśli dodałeś do bulionu warzywa, tak, możesz rozgotować bulion z kurczaka! Marchewka, seler i cebula dodają wspaniałego smaku, ale jeśli będą zbyt długo gotowane na wolnym ogniu, mogą pozostawić mocny, gorzki smak, który przejmie bulion.
Jak sprawić, by bulion z kurczaka był bardziej aromatyczny?
Po ugotowaniu bulionu usuń mięso, kości i warzywa i gotuj na wolnym ogniu, aż zmniejszy się o jedną trzecią. Otrzymasz bogaty, soczysty smak. Do sosu można również dodać krople z patelni z pieczonego kurczaka. Po ugotowaniu przechowuj go w zamrażarce, a następnie wrzuć do domowego bulionu.
Jeśli robisz skrzydełka z kurczaka w domu, trzymaj skrzydełka i grzbiety w zamrażarce i wyciągnij je, gdy nadejdzie czas na zrobienie bulionu.