Jak zwalczać łysienie za pomocą jedzenia — 7 ważnych produktów spożywczych

Boisz się, że zbyt szybko stracisz włosy na głowie? Skorzystaj z pokarmów z tej listy.

Chociaż gęstość włosów jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie, dużą rolę odgrywa także właściwe odżywianie się. Jeśli będziesz częściej spożywać produkty wymienione na tej liście, włosy pozostaną grube i zdrowe przez długi czas.

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest bogata w cynk i witaminę B6, które mają znaczący wpływ na gęstość włosów. Ten produkt nie traci swoich właściwości leczniczych nawet podczas obróbki cieplnej.

Jaja

Jaja są źródłem białka i prawdziwą skarbnicą magnezu i selenu, które pomagają zachować zdrowe włosy i paznokcie. Nie należy jednak przesadzać — wystarczy dwa lub trzy jajka dziennie.

Mleko

Mleko jest bogate w jod, który ma pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd włosów, a także korzystnie wpływa na skórę i paznokcie.

Miecznik

Kolejny produkt bogaty w cynk i białko. Kolejną pozytywną cechą jest zawartość nasyconych tłuszczów omega-3, które są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego.

Wołowina

Wołowina zawiera dużo cynku, żelaza i białka. Cynk i żelazo wzmacniają cebulki włosowe, a proteiny chronią włosy przed szkodliwym działaniem środowiska.

Migdały

Migdały są bogate w cynk i witaminę E, które sprawiają, że włosy są grubsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Ponadto migdały zmniejszają ilość cholesterolu we krwi.

Pomarańcze

Pomarańcze są źródłem witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w przyswajaniu żelaza zawartego w mięsie. Ponadto witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu włosów.