Boisz się, że zbyt szybko stracisz włosy na głowie? Skorzystaj z pokarmów z tej listy.
Chociaż gęstość włosów jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie, dużą rolę odgrywa także właściwe odżywianie się. Jeśli będziesz częściej spożywać produkty wymienione na tej liście, włosy pozostaną grube i zdrowe przez długi czas.
Ciecierzyca
Ciecierzyca jest bogata w cynk i witaminę B6, które mają znaczący wpływ na gęstość włosów. Ten produkt nie traci swoich właściwości leczniczych nawet podczas obróbki cieplnej.
Jaja
Jaja są źródłem białka i prawdziwą skarbnicą magnezu i selenu, które pomagają zachować zdrowe włosy i paznokcie. Nie należy jednak przesadzać — wystarczy dwa lub trzy jajka dziennie.
Mleko
Mleko jest bogate w jod, który ma pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd włosów, a także korzystnie wpływa na skórę i paznokcie.
Miecznik
Kolejny produkt bogaty w cynk i białko. Kolejną pozytywną cechą jest zawartość nasyconych tłuszczów omega-3, które są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego.
Wołowina
Wołowina zawiera dużo cynku, żelaza i białka. Cynk i żelazo wzmacniają cebulki włosowe, a proteiny chronią włosy przed szkodliwym działaniem środowiska.
Migdały
Migdały są bogate w cynk i witaminę E, które sprawiają, że włosy są grubsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Ponadto migdały zmniejszają ilość cholesterolu we krwi.
Pomarańcze
Pomarańcze są źródłem witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w przyswajaniu żelaza zawartego w mięsie. Ponadto witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu włosów.