Czy jest ktoś kto nie lubi naleśników? Mało jest takich osób. Jest to idealne danie zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Danie świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. To jednak zależy od tego z czym przyrządzimy takie naleśniki. Nie są one trudne do zrobienia, dlatego każdy sobie z nimi poradzi. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić naleśniki z nutellą i bananem. Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie robił takich naleśników to warto, aby się zapoznał z tym przepisem, gdyż naprawdę warto.
Naleśniki z nutellą i bananem
Zanim jednak przejdziemy do przygotowywania pysznych naleśników, warto na samym początku zorientować się czy aby na pewno mamy wszystkie niezbędne do tego składniki. Najważniejszymi produktami są:
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- pół kostki roztopionego masła
- 1/2 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 2/3 szklanki mąki
- 6 bananów
- 6 łyżek nutelli.
Gdy już mamy wszystko przygotowane, możemy zająć się robieniem ciasta na przepyszne naleśniki na słodko z nutellą. Zatem zaczynamy. Warto zacząć od wymieszania ze sobą mleka, jajka, roztopionego masła, cukru, szklanki mąki i odrobinę soli. Wszystko mieszamy ze sobą. Można to zrobić za pomocą miksera, blendera czy też ręcznie trzepaczką. Trzeba mieszać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i nie powstaną żadne grudki. Podczas mieszania dodajemy powoli pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję pitnego jogurtu. Przystępujemy do smażenia naszych naleśników. Nagrzewamy płaską patelnię na średnim ogniu natłuszczamy ją odrobiną masła. Wylewamy ciasto i smażymy tak długo, aż nie zobaczymy bąbelków na środku naleśnika. Następnie trzeba delikatnie obrócić ciasto na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut. Czynność tą powtarzamy z każdym naleśnikiem. Jak jeszcze naleśnik jest ciepły to układamy na jego środku plasterki banana. Na wierzch dajemy oczywiście odrobinę Nutelli i zawijamy placek. Naleśniki podawać od razu po usmażeniu.
Każdy się ucieszy z takiego dania i to bez wyjątku. Nie tylko jest ono bardzo proste do zrobienia ale także szybkie. Dlatego też jeśli zależy komuś na szybkim posiłku to zdecydowanie powinien się zastanowić właśnie nad zrobieniem naleśników. Są one bardzo pożywne. Warto dodać, iż niektóre osoby jeszcze przed smażeniem ciasta wkładają je na noc do lodówki. Rano natomiast wyjmują i ogrzewają do temperatury pokojowej przed przystąpieniem do dalszych kroków. Każdy robi naleśniki tak jak potrafi. Jednak trzeba dodać, iż przepis ten jest naprawdę warty uwagi. Naleśniki są mega smaczne.