Śledzie w sosie koperkowym

Jak wiadomo śledzie są bardzo popularnym daniem, nie tylko w Polsce.  Przeważnie przygotowują je osoby, które uwielbiają ryby pod każdą postacią. Warto dodać, iż ryby są bardzo zdrowe i mają w sobie sporo składników mineralnych.  Chociażby kwasy omega 3. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na śledzie w sosie koperkowym. Osoby, które jeszcze nigdy w życiu ich nie robiły, zdecydowanie powinny spróbować tego przepisu. Może im zasmakuje i zdecydują się na robienie ich częściej? Wiadomo, że tego typu dania świetnie nadają się do obiadu z ziemniakami. Jednak na imprezy różnego rodzaju też się nadaje.

Przepis na pyszne śledzie w sosie koperkowym

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto wspomnieć, iż nie tylko w zimę można przygotowywać takie danie. Ludzie jedzą ją bez względu na miesiąc i porę roku. Chociaż wiadomo, że najczęściej przygotowuje się je właśnie na święta Bożego Narodzenia. Jeśli chcemy zacząć przygotowania ryby to należy na początku sprawdzić czy na pewno mamy w kuchni wszystkie niezbędne składniki. Zaliczamy do nich oczywiście:

  • 6 solonych filetów śledziowych matias,
  • 200g śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 cebule czerwone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Sól, pieprz do smaku.

Jak już wszystkie produkty mamy przygotowane, pora przystąpić do robienia śledzi. Warto wspomnieć, iż nie jest to skomplikowany przepis więc każdy sobie z nim poradzi. Na początku warto przygotować także miskę do łączenia składników. Co robimy potem? Warto kilka godzin wcześniej, przynajmniej 3 moczyć nasze filety śledziowe w wodzie. Oczywiście nie można zapomnieć o wymienieniu wody, przynajmniej 2 razy. Gdy nasze śledzie będą już gotowe należy je pokroić w dwu-centymetrowe paseczki. Następnie musimy  skropić je sokiem z cytryny. Oczywiście do poprawienia smaku. Do tego  dodajemy wcześniej  posiekaną w kosteczkę cebul. Tak przygotowane śledzie powinniśmy odstawić na ok. 20 minut. W międzyczasie warto przygotować sobie najważniejszy w tym wszystkim dodatek czyli sos koperkowo śmietanowy.  Jak go zrobić? To proste. Wystarczy śmietanę połączyć z musztardą, majonezem i posiekanym koperkiem. Następnie  doprawiamy go  do smaku solą i pieprzem. Wszystko wedle uznania.  Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze śledzi i mieszamy. Wszystko musi się ze sobą połączyć. Odstawiamy na noc do lodówki.

Jak widać śledzie są bardzo popularnym daniem w kuchni polskiej. Można śmiało stwierdzić, że nie ma imprezy bez śledzi w różnym wydaniu. Ten przepis jest pyszny, który trzeba zrobić chociaż raz.