3 przepisy na pyszne desery zapiekane w kokilkach

Desery zapiekane w kokilkach to świetny sposób na piękne podanie słodkości w trakcie rodzinnych imprez. Kokilki ułatwiają pieczenie, a ich dużą zaletą jest fakt, że słodkości nie trzeba wyciągać z foremek, by wspaniale się prezentowały. Zapiekane deserki świetnie smakują z dodatkami: lodami, sorbetami, kawałkami czekolady, bakaliami, świeżymi owocami sezonowymi oraz syropami i posypkami. Przedstawiamy 3 bardzo szybkie i proste przepisy na desery w kokilkach, które zachwycą gości każdego spotkania rodzinnego!

Szybka szarlotka w kokilce

Przygotuj kruszonkę ze 100g masła, 100g cukru i 100g mąki pszennej. Ciasto dokładnie zagnieć rękami, a następnie połowę pokrusz i przełóż na dno pokrytych masłem kokilek. Na dużej patelni usmaż pokrojone w drobną kostkę jabłka, a w trakcie smażenia dodaj kilka łyżek cukru, odrobinę cynamony i ekstrakt z wanilii (opcjonalnie możesz wykorzystać cukier waniliowy). Uprażone jabłka przełóż do kokilek, a następnie nałóż na nie kolejną warstwę kruszonki. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Deser możesz udekorować startą czekoladą, bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub musem z czereśni, truskawek lub jagód.

Deser czekoladowy w kokilce

Rozpuść 100g mlecznej czekolady ze 100g masła. Do masy dodaj cukier (około 100g) utarty z 2 jajkami oraz 3 łyżki mąki pszennej. Opcjonalnie możesz również dodać ekstrakt z wanilii, łyżkę ciemnego kakao lub odrobinę płatków kokosowych. Do nasmarowanych masłem kokilek przełóż masę, w środek wkładając wybrane owoce (wiśnie, jagody, truskawki lub czereśnie). Całość zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Deser doskonale będzie się komponował z odrobiną bitej śmietany, którą posypiesz startą na tarce czekoladą.

Waniliowo-jagodowe desery zapiekane w kokilkach

Nasmaruj kokilki masłem i do każdej włóż łyżeczkę jagód (opcjonalnie możesz wykorzystać również inne owoce, na przykład wiśnie, czereśnie, brzoskwinie lub truskawki). Ubij 3 białka jaj na sztywną pianę, dodaj je do utartych żółtek z cukrem (około 100g). Wsyp 6 łyżek mąki pszennej oraz dodaj około 300g homogenizowanego serka waniliowego. Aby uzyskać jeszcze intensywniejszy smak, możesz dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Masą przykryj owoce w kokilkach, a następnie zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Deser możesz udekorować bitą śmietaną, lodami śmietankowymi lub waniliowymi, syropem (np. truskawkowym), świeżymi owocami oraz startą czekoladą gorzką lub mleczną.