Paszteciki z pieczarkami

Małe bułeczki, które są kruche z zewnątrz, puszyste w środku oraz wypełnione po brzegi aromatycznym farszem pieczarkowym. Takie właśnie są drożdżowe paszteciki z pieczarkami, które sprawdzą się świetnie przy różnych – mniejszych i większych okazjach jako dodatek do czerwonego barszczu. Przygotowania pasztecików najlepiej jest zacząć od farszu. Można zrobić go nawet dzień wcześniej, dzięki temu nabierze on odpowiedniego smaku i aromatu. Na drugi dzień wystarczy jedynie zrobić ciasto – przepis na nie jest bardzo prosty. Paszteciki te po upieczeniu są mięciutkie oraz bardzo puszyste. 

Paszteciki z pieczarkami – na jakie okazje?

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami zna chyba każdy. Pasują one idealnie do czerwonego barszczu, ale świetnie smakują również samodzielnie, zjedzone nawet bez dodatków. Najszczęściej goszczą na naszych stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra, są również nieodłącznym elementem mniejszych i większych uroczystości towarzyskich i rodzinnych.

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami – przepis

SKŁADNIKI:

– 500 g mąki pszennej
– 250 ml letniego mleka
– 5 g drożdży instant
– 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania pasztecików
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
– 800 g pieczarek
– 2 cebule
– sól oraz pieprz do smaku
– olej do smażenia.

WYKONANIE:

1. Zaczynamy od przygotowania farszu – pieczarki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż się zrumienią, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

2. Teraz czas na ciasto – mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, mlekiem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec olej, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na stolnicę podsypując mąką.

5. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, następnie kroimy je na 4 paski. Na każdy placek wykładamy farsz i smarujemy równomiernie, zostawiając wolne brzegi.

6. Z ciasta zwijamy rulon i zlepiamy na całej długości łączenia, to samo robimy z kolejnymi plackami.

7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier przekładamy ruloniki zachowując odstępy między nimi, bo jeszcze urosną, układamy łączeniami do dołu.

8. Rulon kroimy ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

9. Paszteciki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Podrośnięte paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.