Halloween w polskiej kulturze
Wydaje się, że obchodzenie halloween coraz bardziej wtapia się w naszą polską kulturę. Z roku na rok, coraz więcej obywateli naszego kraju świętuje noc z 31 października na 1 listopada w stylu amerykańskim. Nieodłącznym elementem tej nocy są nie tylko straszne przebrania, ale także upiorne przekąski, które chętnie są spożywane nie tylko przez nas samych, ale także przez nasze dzieci oraz naszych gości. Przekąski halloweenowe nadają jeszcze więcej mrocznego charakteru tej nocy.
Proste przepisy halloweenowe
Trzeba przyznać, że przekąski halloweenowe nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. W tym dniu, im coś brzydsze i straszniejsze tym bardziej nam się podoba, toteż nie musimy się martwić, jeżeli nasze danie nie wygląda dokładnie tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Spośród całego mnóstwa przepisów halloweenowych, do najbardziej prostych i popularnych zaliczają się:
– bananowe duszki, są to nabite na patyczki od lodów połówki bananów, zanurzone i zamrożone z białej lub deserowej czekoladzie, duszkom można dokleić rodzynki, lub kuleczki czekoladowe, które będą stanowiły oczy;
– parówkowe mumie, czyli nic innego jak parówki zawinięte w ciasto francuskie i upieczone w piekarniku; warto im dorobić oczy by wyglądały bardziej realnie;
– straszne oczy z jajek, ugotowane jajka przekrojone na pół, udekorowane ketchupem i kawałkami czarnych oliwek;
– serowe miotły – kawałki pociętego żółtego serca z kostki, imitującego dolną część miotły oraz w bity w górę słony paluszek;
– krwawe jabłka – to nic innego jak całe jabłka zatopione w białej czekoladzie, polane musem truskawkowym;
– paluchy halloweenowe – kruche ciasteczka, przerażająco przypominające ludzkie palce; paznokcie wykonane z płatków migdałów wyglądają bardzo realistycznie;
Warto zauważyć, że okres listopadowy to czas, kiedy dyniowy. Można zatem wykorzystać to warzywo do wykonania naszych przekąsek. Ciekawym pomysłem są tutaj babeczki halloweenowe z kremowym nadzieniem, które zasmakują każdemu.
Wykonanie ich jest bardzo proste, a składniki jakich potrzebujemy do wykonania babeczek to:
- około 200 g zmiksowanej, upieczonej i zmiksowanej dyni;
- 200 g pszennej mąki;
- 150 g cukru;
- 2 jajka;
- 80 ml oleju;
- szczypta soli;
- łyżeczka przyprawy do piernika;
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
Natomiast do wykonania kremu potrzebujemy 250 ml słodkiej śmietanki, najlepiej 30%, 2 czubate łyżki cukru pudru i aromat waniliowy.
Wykonanie:
- W misce umieścić dynię, jajka oraz olej i dokładnie wymieszać;
- W drugiej misce wymieszać suche składniki;
- Do suchych składników dodawać stopniowo składniki mokre, ciągle mieszając, do momentu otrzymania jednolitej masy;
- Gotowe ciasto przelać do foremek i piec pół h w 180 stopniach;
- Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia;
- Ubić śmietanę z cukrem pudrem i aromatem waniliowym;
- Następnie przekroić babeczki na pół;
- Przełożyć babeczki kremem;
- Udekorować wg uznania;