Przepis na sos winegret do sałatek

Sos winegret

Sos winegret jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Ten francuski klasyk zdobył popularność niemal  na całym świecie i można go spotkać w wielu punktach gastronomicznych. Podstawą sosu są oliwa i ocet. Dodatkowo dodaje się do niego różne przyprawy, które znacznie wpływają na zmianę jego smaku.

Do czego sos winegret?

Sos winegret świetnie nadaje się do każdego rodzaju sałat i warzyw. Idealnie komponuje się np. z:

  • sałatą rzymską, lodową, masłową czy strzępiastą;
  • roszponką;
  • rukolą;
  • cykorią;
  • szpinakiem;
  • pomidorkami koktajlowymi;
  • zielonymi ogórkami;
  • czerwoną cebulą;
  • oliwkami;

Ponadto, sos ten pasuje do sera fety, ryb, owoców morza oraz mięs.

Różne rodzaje sosu winegret

Sos winegret można wykonać na różne sposoby. Do najbardziej popularnych, można zaliczyć:

  • klasyczny sos winegret;
  • sos winegret z miodem;
  • sos winegret z musztardą;

Przepis na sos winegret do sałatek

Sos winegret najczęściej kojarzy się nam jako dodatek do sałatek. I rzeczywiście stanowi on wraz z sałatką wspaniałe połączenie. Sos jest bardzo prosty do wykonania i zajmuje bardzo mało czasu.

Do klasycznego sosu winegret potrzebujemy:

  • oliwa z oliwek;
  • sok z cytryny lub ocet balsamiczny;
  • pieprz;
  • sól;

Sposób przygotowania sosu jest niezwykle prosty i szybki. Polega na wymieszaniu ze sobą wszystkich składników. Aby nieco urozmaicić jego smak można dodać różne przyprawy. W ten sposób możemy stworzyć za każdym razem coś wyjątkowego. Do najczęściej dodawanych przypraw zaliczają się:

  • zioła prowansalskie;
  • oregano;
  • bazylia;
  • tymianek;
  • cząber;
  • majeranek;
  • papryczka chili

Właściwości zdrowotne sosy winegret

Sos winegret poza tym, że dobrze smakuje i doskonale komponuje się z wieloma daniami, posiada także wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki oliwie z oliwy sos ten jest źródłem wielu kwasów nienasyconych oraz przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed nadmiernym gromadzeniem się w nim cholesterolu LDL. Sos ten zawiera także duże dawki witaminy E i K. Regularne spożywanie sosu winegret na bazie oliwy z oliwek, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Sos sporządzony z octu balsamicznego zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu nasz organizm nie odczuwa ciężkości. Enzymy te przyspieszają także metabolizm co pozytywnie wpływa na naszą wagę.  Ocet również wspiera walkę z grzybicą paznokci. Dodawany świeżo mielony pieprz do sosu również wspomaga procesy odchudzania dzięki zawartej w nim piperynie. Dodatkowo substancja ta, ułatwia wchłanianie witaminy D3 dla organizmu.

Sos winegret jest prostym dodatkiem do potraw, nadającym im wyjątkowego smaku, a przy tym korzystnie wpływa na zdrowie. Jest niskokaloryczny i nadaje się dla każdego rodzaju diety.