Sorbet z kiwi – jak go zrobić i dlaczego warto go jeść?

Kiwi to owoc, który do Europy przywędrował z dalekiej Azji. Nazywany jest również „chińskim agrestem”, ze względu na swój intensywnie zielony kolor i słodko-kwaśny smak. Soczyste owoce są niezwykle zdrowe i smaczne, chętnie wykorzystywane do przyrządzania deserów, sałatek owocowych i lodów, a także jako dodatek do wytrawnych dań mięsnych. To także idealny owoc, z którego szybo można przygotować pyszne i wyjątkowo zdrowy sorbet, idealnie sprawdzający się na gorące, letnie dni.

Kiwi – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Kiwi to niezwykle bogata skrabnica witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witamina C pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wzmacnia go oraz zapobiega i łagodzi infekcje dróg oddechowych. Jest również niezwykle ważna w procesie odbudowywania kości, wzmacnia zęby oraz wykazuje dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Kiwi bogate jest również w kwas foliowy, który spożywać powinny przede wszystkim kobiety starające się o dziecko oraz przyszłe mamy w pierwszych tygodniach ciąży – kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu oraz zapobiegania powstawaniu wad cewy nerwowej. W kiwi znajduje się również witamina E, która uznawana jest za tzw. „witaminę młodości”, wykazująca ogromny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Owoce kiwi są niskokaloryczne oraz posiadają dużą ilość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz odpowiada za dłuższe uczucie sytości. To wszystko sprawia, że kiwi bez obaw mogą jeść osoby dbające o linię, a także pozostające na diecie odchudzającej, która ma na celu zgubienie dużej ilości zbędnych kilogramów. Regularne spożywanie tych owoców polecane jest również osobom, które borykają się z chorobami układu krążenia oraz zapadające na częste infekcje dróg oddechowych.

Jak zrobić sorbet z kiwi?

Podczas upalnego lata z pewnością wiele osób zastanawia się, jak zrobić sorbet z kiwi. Nic prostszego! Wystarczy kilka owoców obrać i dokładnie wymiksować z odrobiną soku cytrynowego, który zapobiegnie utracie pięknego, zielonego koloru i doda jeszcze więcej smaku do deseru. Podczas miksowania możemy dodać niewielką ilość syropu cukrowego, który przygotujemy poprzez powolne gotowanie cukru w niewielkiej ilości wody. Po połączeniu składników deser odstawiamy do zamrażarki, w międzyczasie kilkukrotnie mieszając.

Sorbet z kiwi podawać można z różnymi świeżymi owocami. Świetnie komponują się z nim truskawki, borówki i jagody. Deser posypać można również startą czekoladą oraz udekorować bakaliami, płatkami kokosowymi i kolorowymi posypkami.